САВА ЦЕНТАР ПОСЛЕ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ У НОВОМ СЈАЈУ

САВА ЦЕНТАР ПОСЛЕ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ У НОВОМ СЈАЈУ

Из управе Сава центра саопштено на друштвеним мрежама, да је ,,време да се представи Сава центар у новом сјају“.

Како се наводи, „нови Сава центар ће сачувати намену, спољашњи изглед, своју архитектонску вредност и све оно због чега је проглашен спомеником културе“.

Нешто раније у току године, најављено је и да ће реконструкција почети најпре од фасаде, која ће добити и поебну декоративну расвету.

Делта холдинг је прошле године купио Сава центар по цени од 17,5 милиона евра.

САВА ЦЕНТАР ПОСЛЕ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ У НОВОМ СЈАЈУ

Овако ће изгледати Сава центар после реконструкције Фото: ФБ/Сава центар

Према процени страних консултаната које је ангажовала Делта, инвестиција за реновирање Сава Центра биће већа од 60 милиона евра.

Инвестиција предвиђа замену стаклене фасаде, израду нових електроинсталација, као и погона за хлађење и грејање, увође комплетно нових мултимедијалних инсталација.

Делта се као потенцијални инвеститор обавезује на очување архитектуре објекта и његовог спољашњег изгледа, као и на задржавање постојеће намене.

„Спремни смо да реконструкцијом задржимо изглед и намену, а да унутра створимо један нови Сава Центар, који ће укључити савремене дигиталне комуникације, ресторане и кафиће, рент-а-цар агенције и услуге туристичких водича, односно све оно што гост очекује да добије у једном модерном конгресном центру. То је услов да Београд поново постане најважнија дестинација за пословне и културне догађаје у овом региону, са скуповима за више од 5.000 гостију и свим користима које такви догађаји доносе Београду, његовој привреди и становницима“, рекли су у Делти.

САВА ЦЕНТАР КУЛТУРНО ДОБРО

На предлог Завода за заштиту споменика културе града Београда, Влада Републике Србије је на  седници утврдила Центар Сава за културно добро.

Центар „Сава” представља један од највећих и најсложенијих објеката подигнутих у Београду. Саграђен је 1976-77. године према пројекту архитекте Стојана Максимовића и сарадника, обликован у духу савремене архитектуре осме деценије 20. века.

САВА ЦЕНТАР – АРХИТЕКТУРА

У питању је разуђен комплекс који чине четири грађевинске целине: главна пословна зграда, конгресно-концертна дворана, хотел „Интерконтинентал” (Краун плаза), а пасареле повезују први објекат са конгресном двораном и са хотелом.

Оригиналног просторно-каскадног решења и изразито органске структуре, комплекс је успешно укомпонован у амбијент ширег приобалног подручја, преноси Танјуг.

Грађен је у комбинацији армирано-бетонске конструкције и челичних рамова, уз обилну употребу стакла као фасадног материјала.

Заснован је на веома прочишћеним савременим, претежно закошеним формама стаклених зеленоплавих фасада, дубоких каскадних тераса и башти са хоризонталним брисолејима, али и бетонских фасада са мањим прозорским перфорацијама.

У доминантној хоризонтали комплекса издвајају се кубичним габаритима конгресно-концертна дворана „Сава центра” и хотел.

Центар располаже већим бројем сала за конференције и састанке, конгресно-концертном двораном, рестораном, кафе-баровима, продавницама, у њему се налазе пошта, банке, прес центар, првобитно амбуланта, штампарија, телевизија и други садржаји. Хотел „Интерконтинентал” (Краун плаза) се позицијом, архитектуром, формама и материјалима усаглашава са осталим објектима у комплексу.

Споменик културе представља јединствен комплекс у Београду изузетних архитектонско-урбанистичких вредности. Један је од најуспелијих и најизражајнијих примера савремене европске архитектуре 70-их година 20. века и најфункционалнији је конгресно-хотелски, пословни и културни центар у Београду.

Београдске, Фејсбук , Политика

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x