САВА ЦЕНТАР КУЛТУРНО ДОБРО, УТВРДИЛА ВЛАДА СРБИЈЕ

САВА ЦЕНТАР КУЛТУРНО ДОБРО

САВА ЦЕНТАР КУЛТУРНО ДОБРО

 

На предлог Завода за заштиту споменика културе града Београда, Влада Републике Србије је на  седници утврдила Центар Сава за културно добро.

Центар „Сава” представља један од највећих и најсложенијих објеката подигнутих у Београду. Саграђен је 1976-77. године према пројекту архитекте Стојана Максимовића и сарадника, обликован у духу савремене архитектуре осме деценије 20. века.

ПРЕПОРУКА ЗА ЧИТАЊЕ:СПОМЕНИК КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ РАДИЋЕ АУТОР СПОМЕНИКА СТЕФАНУ НЕМАЊИ

У питању је разуђен комплекс који чине четири грађевинске целине: главна пословна зграда, конгресно-концертна дворана, хотел „Интерконтинентал” (Краун плаза), а пасареле повезују први објекат са конгресном двораном и са хотелом.

Оригиналног просторно-каскадног решења и изразито органске структуре, комплекс је успешно укомпонован у амбијент ширег приобалног подручја, преноси Танјуг.

Грађен је у комбинацији армирано-бетонске конструкције и челичних рамова, уз обилну употребу стакла као фасадног материјала.

Заснован је на веома прочишћеним савременим, претежно закошеним формама стаклених зеленоплавих фасада, дубоких каскадних тераса и башти са хоризонталним брисолејима, али и бетонских фасада са мањим прозорским перфорацијама.

У доминантној хоризонтали комплекса издвајају се кубичним габаритима конгресно-концертна дворана „Сава центра” и хотел.

Центар располаже већим бројем сала за конференције и састанке, конгресно-концертном двораном, рестораном, кафе-баровима, продавницама, у њему се налазе пошта, банке, прес центар, првобитно амбуланта, штампарија, телевизија и други садржаји. Хотел „Интерконтинентал” (Краун плаза) се позицијом, архитектуром, формама и материјалима усаглашава са осталим објектима у комплексу.

Споменик културе представља јединствен комплекс у Београду изузетних архитектонско-урбанистичких вредности. Један је од најуспелијих и најизражајнијих примера савремене европске архитектуре 70-их година 20. века и најфункционалнији је конгресно-хотелски, пословни и културни центар у Београду.

Комплекс истовремено представља и врхунско дело архитекте Стојана Максимовића.

За овај подухват главни пројектант и сарадници добили су Октобарску награду града Београда за архитектуру 1977. године.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДЕТАЉИ О ПРОДАЈИ САВА ЦЕНТРА

Политика

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x