СКОРО 500 ПАРКИНГ МЕСТА ИСПОД ЛИНИЈСКОГ ПАРКА

СКОРО 500 ПАРКИНГ МЕСТА ИСПОД ЛИНИЈСКОГ ПАРКА

Фото: ЛИНКПАРК/ Решење са конкурса

Двоетажна подземна гаража са скоро 500 паркинг места и вртом на крову градиће се поред СЦ ,,Милан Гале Мушкатировић“ на траси Линијског парка.

Предметна локација се налази у централној зони града, на десној обали Дунава, на простору између улице Тадеуша Кошћушка и Дунавске улице.

Планирани изглед на површини Фото: УП, Беоинфо

Границом урбанистичког пројекта обухваћен је простор између објекта спортско рекреативног центра „Милан Гале
Мушкатировић“, тениског центра и улице Тадеуша Кошћушка до јавне зелене површине планиране потцелине 1.3 Линијског парка.

Укупна површина у оквиру границе урбанистичког пројекта износи 16174m² и обухвата грађевинску парцелу СА-1, коју чине целе катастарске парцеле 1/42, 1/44 и 1/45 КО Стари град.

Гаража је укупног капацитета за 491 возило од чега су 25 места планирана за паркирање особа са инвалидитетом што износи око 5%.

Конструкција гараже је пројектована као скелетна, армирано бетонска, ливена на лицу места.

Основни габарит објекта је неправилног облика,пратећи облик задате подземне грађевинске линије, који највише подсећа на комбинацију два паралелограма- већи и мањи, димензија 150x45m + 62x23m.

УЛИЦА НОВА 1

Улица Нова1 која има функцију приступне улице за СРЦ „Милан Гале Мушкатировић“, тениски центар и колски приступ подземној гаражи испод површине парка.

Улица је пројектована за пролаз путничких возила, туристичких аутобуса, сервисних возила и пролаз ПП возила.


Основни концепт парка је наглашавање пешачког правца „дијагонале“ са Калемегдана ка Дунаву.

Идеја је да тај пешачки правац изађе на дунавску обалу.

ЛИНКПАРК

Циљ идејног решења јесте да у свему помири идентитет, функционалност и просторни распоред грађевинске парцеле СА1 и полазну идеју за концепт простора представљену у победничком конкурсном раду ауторског тима.

Конкурсно решење је представљало основ за израду идејног решења и у највећој могућој мери је имплементирано у пројекат, наводи се у пројекту.

Да подсетимо, рад са конкурсног решења је носио назив Линкпарк аутора др Милене Вукмировић, Иване Вујовић, др Бориса Радића и Александра Ћопића.

Кров гараже ће функционално и визуелно бити изведен у складу са конкурсним радом ЛИНКПАРК

Они су решење конципирали узимајући у обзир стечену обавезу – насеље Кдистрикт и на правцу променаде дијагонално поставили основу решења.

Они су након анализе токова кретања предложили да је потребно ујединити их у функционалном смислу са осталим подцелинама. Тако су настале својеврсне линије кретања – од пешачке, кроз парк – преко стазе за трчање и бициклистичке стазе, екоауто линије, везног парка који је линија биодиверзитета, трамваја…

СПОРТСКИ ЦЕНТАР ,,25. МАЈ“


Спортски центар „25.мај“ данас ЈП СРПЦ “Милан Гале Мушкатировић“ изграђен је према пројекту архитекте Ивана Антића у периоду од 1971. до 1974. године, као композиција више различитих облика, значајних архитектонско-урбанистичких вредности, који су добро уклопљени у простор на десној обали Дунава, у подножју Београдске тврђаве, доприносећи
ликовној панорами Београда.

Изградња објекта подземне гараже на и саобраћајнице представља прву фазу реализације грађевинске парцеле СА-1, а реконструкција аутобуског терминуса на ГП6, на катастарској парцели 1/42, другу фазу реализације, наводи се у документацији.

Дозвољена је фазна изградња, тако да се по добијању дозволе за сваку фазу могу започети радови.

Јавна презентација Урбанистичког пројекта траје до 23. априла, а документацију је израдио МАШИНОПРОЈЕКТ КОПРИНГ.

Беоинфо

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И: ОВО СУ ФИРМЕ КОЈЕ ЋЕ ГРАДИТИ НАСТАВАК ЛИНИЈСКОГ ПАРКА

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x