ОДЛУЧЕНО: ОВО СУ ФИРМЕ КОЈЕ ЋЕ ГРАДИТИ НАСТАВАК ЛИНИЈСКОГ ПАРКА

ОД ОВОГА ЗАВИСИ НАСТАВАК ИЗГРАДЊЕ ЛИНИЈСКОГ ПАРКА

Бастион Светог Јакова, Фото: Београдске.рс

На управо завршеној јавној набавци за израду техничке документције и извођење радова на девет подцелина Линијског парка закључен је Оквирни споразум са групом понуђача.

Већина компанија са списка су добро познате београдкој јавности по извођењу бројних радова у последњих неколико година.

Како се наводи у документацији, групу понуђача чине:

  • W.D. CONCORDE WEST DOO,
  • TEMING ELECTROTECHNOLOGY DOO NIŠ,
  • Машинпројект КОПРИНГ АД
  • АГ ИНСТИТУТ ДОО НОВИ САД
  • Премер Савковић доо Лазаревац,
  • ХИДРО-ТАН Доо Београд
  • РАС ИНЖЕЊЕРИНГ НИСКОГРАДЊА ДОО,
  • DC ENERGOCOOP DOO
  • NOVKOL AD BEOGRAD
  • GP INVEST GRADNJA DOO BEOGRAD.

Група ових понуђача је доставила понуду од 8.266.666.000,00 динара без ПДВ. Оквирни споразум са групом понуђача је закључен на процењену вредност од 9.925.302.600,00 динара са ПДВ-ом, пише у Одлуци коју је потписао градски секретар Секретаријата за инвестиције Лука Петровић.

У документацији се наводи и да је другу понуду дао „Геомеханички тим доо Београд–Земун”, чија понуда прелази процењену вредност јавне набавке.

ЛИНИЈСКИ ПАРК И НАСТАВАК РАДОВА: ШТА ЋЕ СЕ РАДИТИ?

Површина која је била предмет набавке је подељена у два дела.

Прву локацију чини девет целина самог парка, док је друга локација део који је предвиђен за подземну гаражу и припадајућу саобраћајницу.

Како се наводи у документацији, потребно је израдити идејно решење обухвата Линијског парка са 3Д презентацијом и предлогом плана подземних инсталација, са дефинисаним наменама, обрадом и обрачуном површина.

Подцелине Линијског парка

Приликом пројектовања зелених и осталих површина водити рачуна о њиховој укупној заступљености у односу на целу површину парка у складу са смерницама из Плана детаљне регулације за Линијски парк.

Такође, потребно је израдити техничку документацију и подземне гараже са припадајућом саобраћајном инфраструктуром. Техничка документација се израђује у циљу реализације уређења јавних зелених и саобраћајних површина у складу са Планом детаљне регулације за Линијски парк.

Основ за овај посао су концептуална Идејна решења младих архитеката одабраних на Позиву прошле године.

Како ће изгледати детаљни елементи Линијског парка?

Посебно се акцентује истраживање,заштита и презентација приобалног бедема Београдске тврђаве, што захтева и Завод за заштиту споменика културе.

Зеленило:

Садни материјал мора бити расаднички однегован, доброг хабитуса, физиолошки здрав, правилно развијен са неоштећеним кореновим системом и надземним делом, без обољења, прецизира се у документацији.

Детаљно се наводе карактеристике зимзелених, жбунастих и листопадних биљака које ће бити засађене.

Вртни елементи


Вртно-архитектонски елементи који се могу наћи у парку су: зидови, подзиди, бедеми, ограде, капије, водене површине и елементи са водом, перголе, настрешице, павиљони, газебе, амфитеатар, позорница, споменици, скулптуре, риголе-каналете, канали, вертикалне и џепне фарме.

Примену вртно-архитектонских елемената треба ускладити са стилом пејзажноархитектонског уређења парка, пише у документацији.

СКУЛПТУРА ОД 10 МЕТАРА


Места за евентуално постављање споменика и скулптуралних дела треба предвидети током процеса пројектовања парка, како би се наменски формирао амбијент који ће акцентовати њихов значај, а да истовремено они буду неодвојив део пејзажно-архитектонског уређења.

Изузетно, у подцелини 1.2 предвидети и набавку и постављање челичне скулптуре укупне висине око 10 метара која заузима површину у основи димензија 5×4 метара.


Скулптурално дело се поставља у складу за законском процедуром и на основу одлуке надлежног органа за постављање ове врсте уметничког дела на јавној површини, стоји у јавној набавци.

Урбани мобилијар


Пројектовати урбани мобилијар у складу са концептуалним Идејним решењима, а у подцелинама у којима то није дефинисано неопходно је применити Каталог урбане опреме за уређење и опремање јавних површина на делу територије Града Београда.

БАСТИОН СВЕТОГ ЈАКОВА

Предвиђени су радови које није обавило Зеленило. Потребно је истраживање Бастиона Светог Јакова и то површине од скоро 900 м2, ручни ископ и унутрашњост до 5 метара дубине.

ПОДЗЕМНА ГАРАЖА

Садашњи паркинг и приступне саобраћајнице Спортског центра ,,Милан Гале Мушкатировић” биће претворени у подземну гаражу са 550 паркинг места.

Позиција будуће подземне гараже Фото: Документација са тендера

Тако ће се и кров гараже икористити за пејзажно уређење.

Портал јавних набавки

ЧИТАЈТЕ И:

СПРЕМА СЕ ИЗГРАДЊА ВИШЊИЧКОГ ВЕНЦА

НОВИ ЖИВОТ ПОЛИТИКИНЕ СТАРЕ ЗГРАДЕ


ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x