РУШЕЊЕ ЗГРАДЕ У АДМИРАЛА ГЕПРАТА ЗБОГ ГРАДЊЕ КАНЦЕЛАРИЈА

РУШЕЊЕ ЗГРАДЕ

Фото: Београдске.рс Рендер: Политика

РУШЕЊЕ ЗГРАДЕ У АДМИРАЛА ГЕПРАТА ЗБОГ ГРАДЊЕ КАНЦЕЛАРИЈА

 

Рушење зграде у адмирала Гепрата 14 из које је пуцано пре 18 година на тадашњег премијера Зорана Ђинђића, предвиђа недавно усвојени План детаљне регулације за тај део града.

Уместо ње би требало да се граде пословни квадрати.

Наручилац тог документа је компанија ,,Новастон“ која се бави управљањем некретнинама.

На питање да ли је та компанија и када купила зграду у Адмирала Гепрата избегли су да директно одговоре листу ,,Политика“.

Тврде да „не располажу информацијама о даљој реализацији пројекта”, али као компанија која се бави консултантским услугама у области управљања некретнинама, одржавањем објеката, маркетингом у Србији и региону то им, наводе, пружа могућност да сарађују са различитим клијентима на различитим пројектима. Да ли је бизнисмен Војин Лазаревић ангажовао „Новастон” да у његово име компанија наручи план и да ли је он купио здање у којем је био Завод за фотограметрију, а потом га наводно продао, како смо незванично сазнали – коментар о томе од Лазаревића изостаје јер није одговарао на позиве и поруке, пише Политика.

Будући инвеститор у обавези да обележи место са којег је убијен Ђинђић.

Просторно-програмску анализу тог блока потписују архитекте Бранислав Митровић и Дејан Миљковић.

Он је послужио за израду плана који предвиђа рушење постојеће и градњу нове зграде од 10.000 квадрата са прозирним, стакленим приземљем. У Парку Гаврила Принципа зидаће се подземна гаража.

Зграда није заштићена као споменик културе, али припада просторној целини ,,Подручје уз Улицу кнеза Милоша“ која је проглашена културним добром на седници Владе 29.12.2020.

Објекат није појединачно заштићен као споменик културе, а налази се у оквиру просторне целине „Подручје уз Улицу кнеза Милоша” која је под претходном заштитом била све до 29. децембра 2020. када је план тог дана усвојен у Скупштини града. Додуше, та целина на предлог Завода у међувремену је послата Влади Србије која је усвојила предлог одлуке и прогласила целину културним добром 29. децембра 2020, истичу у градском Заводу за заштиту споменика културе.

Пука случајност или не, али истог дана план је усвојен у градском парламенту, а целина којој припада уписана је у каталог културних добара, што и даље није препрека да се здање из којег је извршен атентат на Ђинђића сравни са земљом.

– Просторно-програмска анализа била је основ за израду плана и она је понудила изузетно решење сведене архитектуре које одговара окружењу. Архитекте су у новом здању предвиделе транспарентно приземље кроз које се из Улице адмирала Гепрата сагледава споменик културе Амам кнеза Милоша. Тај објекат враћа се граду и предвиђа се његова обнова, односно претварање у културни центар. Комерцијално-пословна зграда која ће заменити постојећу у Адмирала Гепрата 14 могла би да има око 10.000 квадратних метара и неће бити веће висине од зграде Министарства финансија која је репер у простору. У Парку Гаврила Принципа предвиђена је подземна гаража – каже Мила Миловановић из Урбанистичког завода, сарадник у изради ПДР-а за део блока између Улице адмирала Гепрата, Кнеза Милоша, Балканске и Немањине.

Читајте још: МАКИШКО ПОЉЕ УЗБУРКАЛО ЈАВНОСТ- ОСТАЈЕ ЛИ БЕОГРАД БЕЗ ВОДЕ ЗА ПИЋЕ?

Политика

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

5 Коментари
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Darijan
Darijan
3 године пре

Uništiše stari Beograd, ustanove koje treba ta… Читај даље »

Bla
Bla
2 године пре

Tuga, dokle više možemo rušiti sve lepe… Читај даље »

Andrej
Andrej
2 године пре

Beograd izgleda sve gore i gore, korupcija… Читај даље »

Aleksandar
Aleksandar
1 година пре

Uzas, ne dirajte vise te stare zgrade,… Читај даље »

Andrej
Andrej
6 месеци пре

Bio od 02 nov do 05 nov… Читај даље »

5
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x