ТРГ НА ЦРВЕНОМ КРСТУ: КОНКУРС, ПА УРЕЂЕЊЕ

Трг на Црвеном крсту биће предмет конкурса почетком следеће године

 

Врачарци би 2022. године требало да добију нови уређени трг на Црвеном крсту и подземну гаражу на овој локацији.

Град је покренуо поступак да се припреме услови за расписивање јавног конкурса за идејно решење како би овај простор требало уредити. План је да се уради студија изводљивости како би се проценило да ли окретница возила градског превоза може да се измести мало даље ка Вождовцу.

Идеја је, како за “Новости” образлаже градски урбаниста Марко Стојчић, да Врачар, после платоа испред Храма Светог Саве, добије још један тако уређени трг. Архитектонско-урбанистички конкурс могао би да буде расписан већ у јануару следеће године.

– Намера је да документацију припремимо у првој половини 2021. године и да кроз тај конкурс дођемо до решења за овај простор – наводи Стојчић. – Локација је од простора испред Београдског драмског позоришта, парка, који је сада прилично неуређен према Улици Војводе Шупљикца, где се сада налази мала пумпа, која ће бити измештена.

Како Стојчић образложе, неће бити само плато попут Цветног трга, већ комбинација и платоа са озелењавањем, а циљ је да се максимално повећа слободна површина парка.

– Биће то, после платоа код Храма, најзначајнији врачарски плато – објашњава градски урбаниста. – Уредићемо и сам плато испред позоришта, а да се задржи што више зеленила, као и да се додају нове саднице. Уколико све буде како треба, радови би почели 2022.

У склопу овог пројекта биће урађена и ревизија саобраћајних решења, што укључује измештање окретнице, али и више пешачких праваца. Неопходно је да буде пронађена одговарајућа локација за подземну гаражу, тврди Стојчић, а тек тада ће бити позната тачна зона у којој ће се сместити. Ова гаража могла би да има више од 200 паркинг-места.

СВЕТОСАВСКИ ПЛАТО

 

Почетком септембра почели су радови на полочавању мермером платоа испред Храма Светог Саве. Осим овог уређења, идеја је да целокупни плато, по замисли архитеката, буде отворен напреднији простор са дрворедима, и две-три урбанистичке целине. Овај посао је планиран за наредну годину.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ:ТИРШОВА 2: ПОКРЕНУТО ЈЕДНО ОД НАЈВАЖНИЈИХ ГРАДИЛИШТА У БЕОГРАДУ

Новости

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

One Thought to “ТРГ НА ЦРВЕНОМ КРСТУ: КОНКУРС, ПА УРЕЂЕЊЕ”

  1. Sloba

    Da li mozete istraziti sta se desava sa pre nekoliko godina najvljenom rekonsrukcijom Juznog bulevara od Maksima Gorkog prema Grcica Milenka. Deo opstine Vracar koji se najvise izgradio sa velikim stambenim kompleksima a ulica i dalje kao iz srednjeg veka bez trotoara.

Остави коментар

Хвала што учествујете у дискусији. Ваш коментар је послат на објаву.