СЛУЖБА ГЛАВНОГ УРБАНИСТЕ ДОБИЈА ДОДАТНА СРЕДСТВА И НАДЛЕЖНОСТ

РЕКОНСТРУКЦИЈА КАЛЕНИЋ ПИЈАЦЕ

Служба главног урбанисте, финансираће конкурсе и израду планске документације за уређење града, изградњу паркова и тргова, опредељеним средствима из буџета за следећу годину, изјавио главни урбаниста Марко Стојчић.

Ова средства су се до ове године налазила на другим позицијама у буџету, пре свега у Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу града, као и Секретаријату за инвестиције.

Он је прецизирао да ће се подићи квалитет пројеката, скратити рокови предвиђени за спровођење архитектонских конкурса и свих других архитектонских активности, а са друге стране, максимално ће се ангажовати домаће архитекте.

– Средства су намењена и за израду планске документације, што је веома важно јер је до сада Дирекција финансирала израду планова детаљне регулације, што ће од нове године прећи у надлежност службе, уз искључиво уговарање са Урбанистичким заводом Београда, као градским предузећем, које је и основано за ове потребе – навео је Стојчић у изјави за Беоинфо.

Као пример је навео изградњу Линијског парка, где су ангажоване домаће младе архитекте, и додао да је недавно покренут поступак како би се расписао јавни конкурс за трг Црвени крст, који би требало да буде нови, отворени трг са пошумљеним делом, а испод је планирана јавна гаража.

Главни урбаниста је најавио да је у плану покретање конкурса за плато испред Политике, односно за простор између овог објекта, зграде Општине Стари град и Радио Београда, који би требало да добије потпуно нов, уређенији изглед.

Осим тога, према његовим речима, биће расписан и конкурс за идејно решење реконструкције Старе шећеране, чији би простор био намењен за потребе културе и образовања. Радиће се и пројекти за реконструкцију Чумићевог сокачета и Градића Пејтона, који постају уметнички центри.

Беоинфо

Читајте још:ПРОКОП НОВИ ДИЗАЈН. ЕКСКЛУЗИВНО СТАНИЦА ,,БЕОГРАД ЦЕНТАР”

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x