ПРОКОП НОВИ ДИЗАЈН. ЕКСКЛУЗИВНО СТАНИЦА ,,БЕОГРАД ЦЕНТАР”

ПРОКОП НОВИ ДИЗАЈН

ПРОКОП НОВИ ДИЗАЈН У НАЈАВИ!

Плоча на ,,Прокопу” се гради дуже од 4 деценије.

Ових дана једна компанија најављује да би слика могла драстично да се промени.

,,Релвеј сити д.о.о”, холандско-бугарска фирма испитивала је претходних месеци носивост армиранобетонске плоче.

ПРОКОП НОВИ ДИЗАЈН

Иако званичног саопштења о резултатима испитивања још нема, грађане који долазе у станицу ,,Београд-центар” изненадили су билборди који показују како би могла да изгледа у будућности једна од главних београдских железничких станица.

Све фотографије потписује управо ,,Релвеј сити д.о.о”

 

На први поглед у односу на старо решење које је израдио ЦИП, а које је подразумевало станичну зграду у средини, тржни центар на једном, а гаражу на другом крилу плоче, ново решење по концепцији више посећа на један други комплекс у Београду – Ерпорт сити. 

Чине га два низа стаклених кубуса који се ређају бочно од централног станичног хола.

Велики број стабала налази се у неизменичном низу атријума са обе стране од главног улаза.
Дрвени плафон подсећа на победничко решење студиа ,,ОРД” за нови терминал аеродрома у Чикагу.

Малешко брдо је на реднерима приказано као зелена површина, док су вертикални брисолеји на фасади у боји дрвета.
Ипак, да би слике постале реалност потребно је да се уради још један велики посао. Завршетак плоче после 43 године и саобраћајно повезивање у зони аутопута.

ПРОКОП НОВИ ДИЗАЈН ТЕК ПО ЗАВРШЕТКУ ПЛОЧЕ

 

На проширењу плоче ради се од маја ове године.

Радови подразумевају обијање старих стубова, изградња нових и припрема лежишта за будуће колосеке 1 и 2.

Радове изводе „Елита „Кото” и „КЛМ инжењеринг ТМ”. Рок за завршетак овог посла је 450 дана, односно лето 2021, а вредан је око 1.257.000.000 динара.

Компанија „Релвеј сити Београд” је, иначе,  после преговора са државом потписала Оквирни уговор о заједничкој изградњи недостајућих садржаја на недовршеној главној железничкој станици која је ту улогу 2018. преузела од старе у Савском амфитеатру.
Уговором предвиђена обавеза партнера јесте да уз помоћ независног стручног лица које је он изабрао и платио обави испитивање носивости постојеће конструкције армиранобетонске плоче. У зависности од резултата прелиминарног испитивања треба да обавести Републику Србију да ли су они задовољавајући и да се наставља са реализацијом уговора или су незадовољавајући и да се Оквирни уговор раскида –– Уговором се партнер обавезао да финансира изградњу станичне зграде у складу са грађевинском дозволом која ће гласити на Републику Србију, док ће изградња других објеката бити у складу са тржишном и пословном политиком партнера.
Такође, могуће су измене постојећег урбанистичког пројекта у складу са важећим законским прописима. О активностима у вези са реализацијом предметног уговора одлучује влада.

 

Београдске.рс, Политика

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

Остави коментар