ИСТОРИЈСКИ МУЗЕЈ СЕ СЕЛИ У ЗГРАДУ ЖЕЛЕЗНИЧКЕ СТАНИЦЕ

Историјски музеј се до сада налазио на три локације, што је отежавало његов рад и бригу о културно-историјском наслеђу, а пресељењем у нови објекат добиће могућност да своју делатност остварује на адекватан начин, наводи се у саопштењу са седнице Владе.

Влада Србије усвојила је на седници закључак по којем ће Историјски музеј Србије бити пресељен у објекат Главне железничке станице у Београду, који је и сам споменик културе од великог значаја.

Након пресељења, сви запослени у музеју, депо, библиотека, радионице, изложбени простор и галерија налазиће се на једном месту.

Да подсетимо, председник Александар Вучић је рекао да ће упутити писмо Влади Србије и истакао да је то идеја др Милоша Јовановића, председника Демократске странке Србије, коју је оценио као изузетно добру.

Тако је стављена тачка на дилеме и предлоге за преуређење станице која је требало да буде Историјски музеј Србије или Музеј Николе Тесле.

– Било би значајно да зграда добије одговарајућу намену и да се претвори у Музеј средњовековне Србије, што би донекле требало да се ради у сарадњи са Српском православном црквом која има доста артефаката – рекао је Јовановић раније за “Новости”.

– То би, независно од полемика које је изазвао споменик Стефану Немањи, заокружило цео простор на Савском тргу.

Осим подсећања на славну и значајну историју стварања српске средњовековне државе и одавања дужне почасти утемељивачима српске државности, направила би се, уз враћање изворне Коруновићеве фасаде згради Поште 2 у Савској улици, складна и кохерентна целина.

 

ИСТОРИЈСКИ МУЗЕЈ НА САВСКОМ ТРГУ, МУЗЕЈ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ У ЕЛЕКТРАНИ ,,СНАГА И СВЕТЛОСТ“

 

Термоелектрана на Дорћолу ,,Снага и светлост” треба да постане нови Музеј Николе Тесле, сматрају у градској управи.

Горан Весић, заменик градоначелника, објавио је да је посетио термоелектрану на Дорћолу, која је очишћена од шута.
Последњих неколико месеци град Београд је очистио овај објекат из кога је изнето 106 камиона шута. У току је усвајање плана детаљне регулације за линијски парк који се налази у близини а којим ће бити обухваћена и термоцентрала. Простор на коме се налази овај објекат све до реке биће изузет из Топлана и проглашен простором чија је намена култура и образовање, каже Весић.
Град Београд је наручио идејно решење реконструкције овог објекта.
Предложићу Влади Републике Србије да у овој згради старе термоцентрале буде музеј Николе Тесле, научно-истраживачки центар као и кампус за студенте и професоре.
Данашњи музеј Николе Тесле има око 110.000 посетилаца иако је на 300 квадрата у Генчићевој кући у Крунској. Музеј Николе Тесле на десетак хиљада квадрата колико има ова стара термоцентрала уз могућност да се прикаже скоро комплетна заоставштина великог научника. Такав музеј на обали реке био би светска атракција и нешто по чему би се Београд препознавао у свету.
Београдске.рс, Б92

ЧИТАЈТЕ ЈОШ:  МУЗЕЈ ГРАДА БЕОГРАДА: ИЗДАТА ГРАЂЕВИНСКА ДОЗВОЛА ЗА ОБНОВУ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x