НОВИ МОСТ НА САВИ ДОБИО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО

НОВИ МОСТ НА САВИ ДОБИО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО

 

Нови мост на Сави Фото: Београд.рс

Градња новог моста на Сави у Београду, на месту старог Савског моста ускоро би могла да започне, с обзиром да је Министарство заштите животне средине дало сагласност на студију о процени утицаја овог пројекта на животну средину.

Према Закону о процени утицаја на животну средину, Студија о процени утицаја и сагласност на студију о процени утицаја саставни су део документације која се прилаже уз захтев за издавање одобрења за изградњу или уз пријаву почетка извођења пројекта.

Нови мост на Сави замениће стари због повећаног саобраћаја Фото: Београд.рс

Носилац пројекта дужан је да са изградњом отпочне у року од две године од дана пријема одлуке о давању сагласности на студију о процени утицаја.

Нови савски мост имати по две траке у сваком смеру, са трамвајском “баштицом” у средини и стазом за бициклисте.

Првобитно градња новог моста на Сави је требало да започне прошле године, како су за еКапију 2019. најавили из Саобраћајног института ЦИП који је израдио идејни пројекат моста, али је коронавирус пореметио овај план.

Како је јесенас изјавио главни урбаниста Београда Марко Стојчић, нови мост би требало да почне да се гради следеће године, али се не зна тачно када, а очекује се да ће бити завршен 2022. године.

Према идејном пројекту, мост ће имати две коловозне траке ширине по 6,5 м, двоколосечни трамвајски-метро коридор у средини и обостране тротоаре од по 3,3 м који укључују једносмерне бициклистичке стазе. По ободу пешачко-бициклистичких стаза биће формиране терасе видиковци планиране као одморишта за пешаке и бицикласте са погледом на реку и град.

Крајем прошле године ЦИП је израдио и пројекат за изградњу приступних саобраћајница новом савском мосту са обе стране реке.

Када је реч о старом Савском мосту, план је да његова демонтажа такође почне ове године, те да привремено буде премештен на локацију на Палилули, до коначног постављања у Парку Ушће.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ: СТАРИ ЖЕЛЕЗНИЧКИ МОСТ УМЕСТО ПЕШАЧКОГ ПОСТАЈЕ ТРАМВАЈСКИ?

 

Екапија

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

2 Thoughts to “НОВИ МОСТ НА САВИ ДОБИО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО”

 1. Zlstko

  INFORMACIJE su sadrzajna, prezentacija odlican, obuhvata sve ono sto koristi svakom ko VOLI Beograd I podtuke rad SVAKOG ko ga gradu , CINI GA svremenim I na RADOST KOJU mozemo da pizelimo.sa gostima koji ga pisecuju I uxivsju u mislim znamenitostima, lepotama I.napredku koji je evidentan.
  Svako Dobro,
  she najvise zelim tiny koji radi i broke o SVEMU.
  Zlaja Zvezdara

 2. Саша

  Прошло је скоро годину и по од тог зеленог светла и “ускоро” …
  Није нови мост ни започет, ништа, нула …

Остави коментар

Хвала што учествујете у дискусији. Ваш коментар је послат на објаву.