НОВИ МОСТ НА САВИ ДОБИО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО

БЛИЖИ СЕ РУШЕЊЕ СТАРОГ И ИЗГРАДЊА НОВОГ САВСКОГ МОСТА

Нови мост на Сави Фото: Београд.рс

Градња новог моста на Сави у Београду, на месту старог Савског моста ускоро би могла да започне, с обзиром да је Министарство заштите животне средине дало сагласност на студију о процени утицаја овог пројекта на животну средину.

Према Закону о процени утицаја на животну средину, Студија о процени утицаја и сагласност на студију о процени утицаја саставни су део документације која се прилаже уз захтев за издавање одобрења за изградњу или уз пријаву почетка извођења пројекта.

Носилац пројекта дужан је да са изградњом отпочне у року од две године од дана пријема одлуке о давању сагласности на студију о процени утицаја.

Нови савски мост имати по две траке у сваком смеру, са трамвајском „баштицом“ у средини и стазом за бициклисте.

Првобитно градња новог моста на Сави је требало да започне прошле године, како су за еКапију 2019. најавили из Саобраћајног института ЦИП који је израдио идејни пројекат моста, али је коронавирус пореметио овај план.

Како је јесенас изјавио главни урбаниста Београда Марко Стојчић, нови мост би требало да почне да се гради следеће године, али се не зна тачно када, а очекује се да ће бити завршен 2022. године.

Према идејном пројекту, мост ће имати две коловозне траке ширине по 6,5 м, двоколосечни трамвајски-метро коридор у средини и обостране тротоаре од по 3,3 м који укључују једносмерне бициклистичке стазе. По ободу пешачко-бициклистичких стаза биће формиране терасе видиковци планиране као одморишта за пешаке и бицикласте са погледом на реку и град.

Крајем прошле године ЦИП је израдио и пројекат за изградњу приступних саобраћајница новом савском мосту са обе стране реке.

Када је реч о старом Савском мосту, план је да његова демонтажа такође почне ове године, те да привремено буде премештен на локацију на Палилули, до коначног постављања у Парку Ушће.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ: СТАРИ ЖЕЛЕЗНИЧКИ МОСТ УМЕСТО ПЕШАЧКОГ ПОСТАЈЕ ТРАМВАЈСКИ?

Екапија

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

4.5 2 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

4 Коментари
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Zlstko
Zlstko
2 године пре

INFORMACIJE su sadrzajna, prezentacija odlican, obuhvata sve… Читај даље »

Саша
Саша
1 година пре

Прошло је скоро годину и по од… Читај даље »

Aleksandar
Aleksandar
1 година пре

@Sasa: A zasto mora da se rusi… Читај даље »

4
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x