ИНСТИТУТ ,,ГОША“ ПОСТАЈЕ СТАМБЕНО-ПОСЛОВНИ КОМПЛЕКС

ИНСТИТУТ ,,ГОША“ ПОСТАЈЕ СТАМБЕНО-ПОСЛОВНИ КОМПЛЕКС

 

Инвеститор „Миленијум тим” тврди да ће на тој локацији подићи ново и модерније седиште Института.

На локацији истраживачко-развојног Института „Гоша” на Звездари биће саграђен стамбено-пословни комплекс од укупно 22.389 квадратних метара са 179 станова за 519 становника.

То значи да је комплекс Института планиран за рушење како би на земљишту између улица Прешевске, Батутове и Милана Ракића и ОШ „Вељко Дугошевић” власник „Гоше”, компанија „Миленијум тим”, саградила 17.912 квадрата за становање и 4.477 квадратних метара за комерцијалне намене.

Јер, тако предвиђа нацрт плана детаљне регулације за тај звездарски блок који је на јавном увиду до 8. априла сваког раног дана од 9 до 18 часова у згради Градске управе у Улици 27. марта 43–45.

 

ИНСТИТУТ ГОША ПОСТАЈЕ ГРАДИЛИШТЕ НА ПРОЛЕЋЕ 2022.

 

Упитан када ће рушити постојећу зграду, „Миленијум тим” јуче није директно одговорио на то „Политикино” питање, али тврди да ће градња стамбено-пословног комплекса почети на пролеће 2022. године.

У тој компанији наводе да ће седиште „Гоше” само привремено бити измештено на локације на којима се налази „Миленијум тим” и да „нико неће остати без посла, штавише, у плану је да се запосли још више стручних кадрова”.

– Управна зграда Института „Гоша” у Улици Милана Ракића стара је више од 40 година и у веома је лошем стању. С обзиром на то да не одговара стандардима модерног пословног простора, иницирали смо измену Плана детаљне регулације. Када се заврши усвајање плана, можемо да планирамо даље акције.

На београдској локацији Института налази се само мали административни део. Ово је потпуно непрактично решење, због чега ће „Миленијум тим” на овој локацији изградити стамбени комплекс, али истовремено ћемо подићи на овом месту ново и модерније седиште Института.

БЕОГРАДСКЕ ПРЕПОРУЧУЈУ: НОВИ МОСТ НА САВИ ДОБИО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО

То значи да ништа не рушимо и не уништавамо, већ инвестирамо и градимо модерније и боље, што сматрамо стратешким циљем и мисијом наше компаније – наводе у „Миленијум тиму”.

План је израдило друштво за архитектуру, урбанизам и инжењеринг „УРБАНИСТИQ д.о.о.„, а наручио га је Институт „Гоша” који се бави научноистраживачким и развојним пословима у области природних и техничко-технолошких наука. „Гоша” је до новембра 2018. године када је продата компанији „Миленијум тим”, чија је основна делатност изградња грађевинских објеката нискоградње, била у власништву државе. На тендеру пре три године „Миленијум тим” био је једини понуђач и „Гошу” је пазарио по почетној цени од 970.125 евра.

– Купили смо га због школе за завариваче и инжењере заваривања, као и због четири акредитоване лабораторије, јер је ова струка у потпуности комплементарна са основном делатношћу наше матичне компаније. И та делатност Института је задржана – наводе у компанији „Миленијум тим” и додају да „Гоша” и даље обавља своју делатност у Смедеревској Паланци.

Новембра 2019. године Скупштина града усвојила је одлуку о изради плана детаљне регулације за звездарски блок од 0,73 хектара у којем је седиште Института. Рани јавни увид у тај документ одржан је маја прошле године, непосредно после укидања ванредног стања, када је део јавности тражио да се обуставе сви рани и јавни увиди у планска документа због пандемије ковида 19.

– Институт је приватизован и Комисија за планове затражила је и од надлежног министарства добила сагласност за промену намене из јавне у мешовите градске центре. Са становишта планске документације ништа није спорно – каже Марко Стојчић, главни градски урбаниста.

 

НЕ ДАВИМО БЕОГРАД: ПРЕПОЗНАТЉИВ СЦЕНАРИО

 

– Доношењем новог урбанистичког плана, град Београд омогућава „Миленијум тиму” рушење истраживачко-развојног Института „Гоша” како би градио стамбено-пословни комплекс. Сценарио је препознатљив. „Миленијум тим” је као једини понуђач купио овај институт да би га наводно учинио ефикаснијим, али одмах након истека двогодишње обавезе чувања делатности предузећа крећу у остваривање своје праве намере – наводи се између осталог у саопштењу „Не давимо Београд”.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВРАТИЛА СЕ ЛЕГЕНДАРНА ,,ДВОЈКА“, АЛИ НАИЛАЗИ НА ПРЕПРЕКЕ У ВОЖЊИ (ВИДЕО)

 

Политика, Београдске.рс, Не давимо Београд

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

3 1 глас
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x