НИЧЕ КУЛА ИЗ СРЕДИШТА ИСТОРИЈСКЕ ЗГРАДЕ У РОТЕРДАМУ

НИЧЕ КУЛА ИЗ СРЕДИШТА ИСТОРИЈСКЕ ЗГРАДЕ У РОТЕРДАМУ

Поглед на будућу зграду са трга испред још једног градског симбола – комплекса пијаце Маркетхол (Markthol) Фото: ОДА архитектура

У Ротердаму у току изградња куле од 155 метара, која претендује да постане један од симбола града.

Оно што би јој могло осигурати такву позицију није висина, јер у Ротердаму има виших зграда, већ несвакидашњи положај и контекст, као и дизајн који прекида низ стаклених облакодера на хоризонту.

Двориште ће бити наткривено Фото: Ода архитектура

Кула ,,Пост Ротедрам” ће бити изграђена као део мултифункционалног комплекса у оквиру основе зграде поште из 1916. године, једне од ретких које су преживеле немачко бомбардовање 1940. године, познато и као Ротердамски блиц (the Rotterdam Blitz).

Камени рамови на фасади као веза са старим Ротердамом Фото: ОДА архитектура

Циљ Ротердама је да поново оживи градски центар активацијом ове локације кроз комбинацију стамбеног, малопродајног и угоститељског програма.

Оно што је несвакидашње у пројекту је рушење дела историјске зграде како би се изградио додатни објекат.

Нови торањ од 155 метара ће се уздизати у задњем делу зграде поште, због чега је срушено крило зграде према улици Родезанд.

Почетак рушења крила зграде где ће се градити кула Фото: @Ossip

Засвођено приземље куле ће отворити визуелно и функционално доживљај дворишта, спајајући га са Великом салом Поште.

Фасада торња је ритмична мрежа стубова са размаком од 5 метара и каменим фасадним оквирима који се разликују по величини и облику како би се што боље користила дневна светлост.

То је уједно и значајно померање са досадашње праксе у изградњи ротердамских кула које су скоро па серијски пројектоване на сличан начин, са углавном стакленим фасадама.

Кула ће се издвајати у низу стаклених торњева Фото: ОДА архитектура

На нивоу приземља, Велика сала из 1916. чији се плафон уздиже 22,5 метара у висину, биће подвргнута верној рестаурацији како би служила као јавно срце пројекта, са улазима из улица Кулсингел и Минт.

Нови улаз из улице Родезанд ће учинити салу приступачном и спојиће је са задњим двориштем зграде како би се формирао широки простор под куполама.

Велика сала која ће бити средишња тачка у комплексу Фото: ОДА архитектура

У целом простору ходника и дворишта налазиће се мноштво малопродајних објеката, галерија, ресторана и кафића – од којих ће већина бити окренута према улицама.

Горњи спратови, који су раније били посвећени телеграфским и телефонским службама поште, биће оживљени као јединствени хотел са пет звездица којим управља водећи бренд Кимптон.

ОДА архитекте блиско сарађују на пројекту са холандским “Браксма и Рус” архитектонским бироом, који је специјализован за реконструкције културно-историјског наслеђа. Такође, Вест 8, студио за урбанистичко планирање и пејзажну архитектуру, који је пројектовао недавну реконструкцију Кулсингел улице, активно је сарађивао на пројекту, како би се максимално искористила прилика за повезивање куле и окружења.

Однос Велике сале (лево) и дворишта (десно) у централном делу комплекса

Припремни радови су почели пре годину дана, а читаве године је трајала изградња темеља. Комплекс ће се градити до 2025. године.

postrotterdam.nl, oda-architecture.com

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ЗАВРШЕНА ИЗГРАДЊА НАЈВИШЕ ЗГРАДЕ У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

ЊУПОРТ (NEWPORT) НОВИ КОМПЛЕКС ОД ПРЕКО 50.000 М2 НА НОВОМ БЕОГРАДУ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x