ПОШТА НА САВСКОМ ТРГУ ДОБИЈА ФАСАДУ И НОВУ НАМЕНУ

ПОШТА НА САВСКОМ ТРГУ

Фото: Марко Стојчић/Бранислав С. Поповић

ПОШТА НА САВСКОМ ТРГУ ДОБИЈА ФАСАДУ И НОВУ НАМЕНУ

 

Пошта на Савском тргу за месец дана добиће нову намену – културни центар или канцеларије. – Аутентична фасада коју је пројектовао архитекта Момир Коруновић биће обновљена

Док се не утврди њена будућа намена пројектовање не може да почне.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И: ЗГРАДА БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ НА УШЋУ ПРИВУКЛА ЧУВЕНЕ АРХИТЕКТЕ

То здање архитекте Момира Коруновића према планском документу за „Београд на води” није предвиђено за рушење, већ супротно – да буде сачувано уз неколицину вредних здања која су обухваћена планом за изградњу стамбено-пословног комплекса од око два милиона квадрата на десној обали Саве.

Уговором за „Београд на води”, потписаним у згради Београдске задруге, објекту који је обновио арапски партнер држави Србији, и такође морао да га сачува, Пошта је опредељена као комерцијална зграда са канцеларијама. Али без обавезе да се њена аутентична спољашњост врати.

То је идеја града, као што сада жели да тај објекат буде јавне намене и да у њега усели уметнике који су донедавно користили здање БИГЗ-а у Булевару војводе Мишића. За наш лист то открива Марко Стојчић, главни градски урбаниста.

– Обе варијанте – комерцијална или културна намена – још су у игри, преговарамо са компанијом „Београд на води”.

Ако буде објекат културе, сликари, вајари, архитекте, неколико стотина бендова који су били у БИГЗ-у добили би тај простор да користе уз симболичне износе за трошкове одржавања које би плаћали.

Ако тамо буду канцеларије, обнову здања финансираће „Београд на води”, а уколико буде културни центар онда бисмо то могли тако уредити да та компанија финансира уређење, али да јој се то улагање одбије од доприноса за уређивање градског грађевинског земљишта – истиче Стојчић.

Он очекује да ће договор пасти за најкасније четири недеље, после чега следи избор пројектанта, док би обнова могла да почне следеће године.

– Пошта је већи део иселила са Савског трга, а остатак ће бити исељен када буду завршени локали у „Београду на води” где ће нове експозитуре поште бити отворене – каже главни градски урбаниста.

 

КОРУНОВИЋЕВО РЕМЕК-ДЕЛО

 

Зграда Поште подигнута је двадесетих година прошлог века и за њу добар део стручне јавности сматра да је била Коруновићево најбоље архитектонско дело.

Оштећена је у Другом светском рату, али да је било добре воље у послератно доба, могла је да се реконструише и одмах тада врати у изворно стање.

Зграда јесте обновљена, али послератно доба уместо да поврати њену првобитну лепоту – докрајчило ју је. У току те реконструкције поскидани су сви фасадни украси и орнаментика, зграда Поште је огољена, па од некада једног од најрепрезентативнијих објеката у Савском амфитеатру деценијама имамо само костур и неугледну фасаду у соцреалистичком маниру.

 

Политика

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

4 Thoughts to “ПОШТА НА САВСКОМ ТРГУ ДОБИЈА ФАСАДУ И НОВУ НАМЕНУ”

 1. Zoran Popovic

  Sam naslov ove objave sugerse namenu ovog Korunovicevog objekta, ” Kulturno istorijska celina”, znaci to je i logicna namena ovog gradjevinskog stogodisnjeg bisera, koji bi time postao josj edan nezaobilazni prostor u svim turistickim i kulturnim posta a ovoj celini.
  Mislim da bi nizi spratovi bili jos jedan izvanredan izlozbeni prostor, recimo sa fotodokumentacijom o promenama u proteklom vremenu celog ovog prostora….

 2. Advokat Vulet

  Zgrada je zaista jako lepa, neobičnog i atraktivnih dizajna. Ukoliko joj vratite stari projektovani izgled to će biti bogatstvo za Beogradjane i Beograd. Hvala

 3. Zlatko Urosevic

  A što ne bi bio vrhunski hotel tipa Ritu?

 4. Zlatko Urosevic

  …tipa Ritz!!!?

Остави коментар