ЗГРАДА БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ НА УШЋУ ПРИВУКЛА ЧУВЕНЕ АРХИТЕКТЕ

ЗГРАДА БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ
Београдска филхармонија на Ушћу, победничко решење из 2017. године аутора Драгана Марчетића и Милана Максимовића 

ЗГРАДА БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ НА УШЋУ ПРИВУКЛА ЧУВЕНЕ АРХИТЕКТЕ

                  Зграда Београдске филхармоније  требало би да никне на темељима никад реализованог Музеја револуције.
Радови између ТЦ „Ушће” и Палате Србија крајем идуће или почетком 2023. године.
         Двостепени конкурс почео је у новембру прошле године и трајаће укупно 18 месеци. Какву су архитектуру замислили најпознатији светски архитектонски бирои биће познато на јесен, најављује главни београдски архитекта Марко Стојчић.

Главни градски урбаниста каже да је циљ тог конкурса да најзначајније светске архитекте дају своје виђење дворане да би се, како очекује, до краја ове године добило идејно решење објекта, а 2022. завршило пројектовање и почели радови.

 

БЈАРКЕ ИНГЕЛС У БЕОГРАДУ

 

Пре две недеље у изненадној  посети Београду боравио је један од тренутно најангажованијих светских архитеката, Бјарке Ингелс, представник такозване ,,стархитект“ (starchitect – својеврсне звезде у архитектури)  сцене.

Аутор бројних пројеката на свим континентима, међу којима су најпознатији ,,ВИА 57 ВЕСТ“, као и ,,Копенхил“, пројекат зеленог крова са скијалиштем на врху термоелектране у Копенхагену, у српској престоници обилазио је локацију будуће зграде филхармоније.

Судећи по објавама на друштвеним мрежама на чувеног светског архитекту млађе генерације најјачи утисак у Београду су оставили Спортски центар ,,25. мај“, аутора Ивана Антића, али и новобеоградски блокови. 

Бјарке Ингелс у Београду обишао темеље Музеја револуције Фото: Инстаграм
Бјарке Ингелс у Београду обишао темеље Музеја револуције Фото: Инстаграм 

 

Копенхил - постројење за прераду отпада, електрана и брдо за скијање са пратећим садржајима Фото: БИГ ГРОУП
Копенхил – постројење за прераду отпада, електрана и брдо за скијање са пратећим садржајима Фото: БИГ ГРОУП

 

Чињеницу да су се на конкурс јавили најпризнатији светски зналци, Стојчић оцењује као велику вест за све нас и наводи да жири, који ће изабрати најбоље решење, чини деветоро домаћих и светских стручњака.

Очекује се да ће се на јесен знати како ће изгледати тај, како каже, можда и најзначајнији објекат културе на Балкану.

Стојчић наводи да је у припреми и конкурс за објекат културе на Тргу републике где ће, подсећа, бити изграђене метро станица и јавна гаража. Истакао је да ће то, такође, бити један од најзначајнијих објеката културе у престоници и да је план да то буде мултифункционални културни центар.

– Још пишемо пројектни задатак, а конкурс ће бити расписан одмах након конкурса за израду станица за метро систем – појаснио је Стојчић и најавио да ће следеће године Историјски музеј Србије бити усељен у зграду некадашње железничке станице на Савском тргу, као и да ће бити уређен и простор иза зграде.

 

БЕОГРАДСКА ФИЛХАРМОНИЈА У ЗГРАДИ ОД 120 МИЛИОНА ЕВРА

 

Главни градски урбаниста није прецизирао како ће се дворана тачно звати, али на званичној интернет страници најпрестижнијег српског оркестра пише да ће то бити Концертна дворана Београдске филхармоније.

 

Додуше, тамо се наводи да су „у игри” и други такозвани радни називи ‒ Нова зграда Београдске филхармоније, Национална концертна дворана, Концертна дворана „Београд” ‒ али је свакако реч о истоветном капиталном пројекту, а за очекивати је да ће новим објектом управљати Београдска филхармонија којој ће ту бити и седиште.

Подсетимо се, 2017. и 2018. године на том истом простору Београдска филхармонија одржала је, под ведрим небом, највеће концерте класичне музике у историји Београда и Србије.

Следећи наступ је одложен због лоших временских услова, а 2020. спектакл није одржан због  корона вируса.

 

КОНКУРС ЗА ЗГРАДУ ФИЛХАРМОНИЈЕ ИЗ 2017.

 

Зграда филхармоније била је предмет конкурса и пре три године.

У јануару 2017. године на отвореном анкетном једностепеном анонимном урбанистичко-архитектонском конкурсу за део блока 13 у Новом Београду.

Према подацима са сајта Београдске филхармоније нову Концертну дворану ће чинити неколико главних просторија ‒ концертна сала са 1.600 места за публику.

Пројектована тако да омогући квалитет светског нивоа за пробе и извођење симфонијске музике, рецитал сала са максималним капацитетом од 400 места.

Објекат ће имати и студио опремљен технологијом која омогућава иновације при извођењу и снимању музике, који ће моћи да се користи и као мањи концертни простор са 100 места у публици.

Детаљно о конкурсу можете читати овде.

Београдске.рс, Политика, Бјарке Ингелс груп

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x