ПОЗНАТО ПРВИХ 35 ФАСАДА ЧИЈА ОБНОВА ПОЧИЊЕ ТОКОМ ЛЕТА

ПОЗНАТО ПРВИХ 35 ФАСАДА ЧИЈА ОБНОВА ПОЧИЊЕ ТОКОМ ЛЕТА

 

За сада познато 35 старих здања чије фасаде ће бити ревитализоване. – Овог лета грађевински застори наћи ће се и на Топличином и Обилићевом венцу, у Чика Љубиној, Париској, Карађорђевој, Страхињића Бана, Господар Јовановој, Ђуре Даничића и Маршала Бирјузова.

 

Кућа Михајла Ђурића, низ старих стамбених објеката у Грачаничкој, здање на углу Топличиног венца и Чубрине, зграда у којој је Спасићев пролаз само су неки међу онима који ће се ове године наћи под скелама и грађевинским засторима у оквиру обнове фасада у просторно културно-историјској целини „Историјско језгро Београда”, преноси „Политика”.

На списку за ревитализацију спољних зидова у оквиру ове целине за сада је утврђено 35 здања, потврдили  у Секретаријату за комуналне и стамбене послове.

На том попису у који смо имали увид налазе се старе вредне зграде у Грачаничкој, на Топличином и Обилићевом венцу, у Краља Петра, Чика Љубиној, Париској, Карађорђевој, Страхињића Бана, Господар Јовановој, Маршала Бирјузова, Ђуре Даничића.

Обнова би требало да крене у јулу, а извођач ће бити „Градско стамбено”.

Списак зграда на Старом граду и Врачару чије ће фасаде овог лета пртетрпети препород привремен је и накнадно ће бити допуњен.

Јер, у граду је недавно најављено да је освежење, односно враћање старе лепоте планирано ове године за више од 100 фасада, у шта ће бити уложено око 500 милиона динара – пола средстава за те намене је из градског буџета, а пола од републике.

Зна се да ће у току ове године стари сјај добити неке од зграда за чију судбину је део јавности стрепео или за чију што хитнију обнову је добар део грађана „навијао”.

Неке од тих зграда су Карађорђева 1, угаоно спратно, прилично девастирано здање на које поглед пуца са Савског шеталишта, као и његов први сусед Карађорђева 3.

Карађорђева 1, једна од најупадљивијих зграда када се посматра са шеталишта на Калемегдану ускоро под скелама. Фото: Гугл
Карађорђева 1, једна од најупадљивијих зграда када се посматра са шеталишта на Калемегдану ускоро под скелама. Фото: Гугл

Грађани који воле стару архитектуру Београда више не треба да стрепе ни за оронуло здање на адреси Париска 3 јер је коначно и оно стигло на ред за обнову.

На градским форумима посвећеним обнови фасада већ дуже се навијало и за то да се под скелама што пре нађе здање у Грачаничкој 7, односно девастирана вишеспратница која, осим на ову, излази и на улице Цара Лазара и Николе Спасића.

Ова зграда на коју поглед пуца из Кнез Михаилове такође је напокон дошла на ред за обнову.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ: НОВИ ИЗГЛЕД АЕРОДРОМА ,,НИКОЛА ТЕСЛА“

Када је 2019. завршена реконструкција Топличиног венца, она је наишла на углавном позитивне реакције, али отада до данас један од чешћих приговора у вези са тим делом града биле су оронуле фасаде.

После препорода спољашњости Куће Милана А. Павловића, на ред стижу још четири објекта на Топличином венцу, међу којима се издваја поменута зграда на углу овог венца и Чубрине.

То здање откако је подигнуто доживело је промене, међу којима је најуочљивија надоградња и уклањање декоративне куполе, па када је реч о овој згради остаје да се види хоће ли јој некадашња купола у току обнове бити враћена.

За једну другу зграду на ту тему недоумице нема.

Куполу би поново требало да добије кућа Михаила Ђурића, старо здање на углу Краља Петра и Господар Јевремове. Како су нам јесенас потврдили у ресорном секретаријату, предвиђено је да се на овом здању, уколико постоје могућности, врати првобитно кубе, у складу са архивском грађом и уз неопходне статичке провере.

Почетком 2020, приликом посете гаражи на Обилићевом венцу, девастираношћу фасаде прекопута (здања у коме се налази Спасићев пролаз), био је шокиран Горан Весић, заменик градоначелника. Коначно је и поменута зграда на списку оних чије фасаде ће бити рађене ове године.

 

ФАСАДЕ ЧИЈА ЈЕ ОБНОВА ИЗВЕСНА

 • Маршала Бирјузова 37
 • Страхињића Бана 31
 • Ђуре Даничића 6
 • Карађорђева 1 и 3
 • Париска 1 и 3
 • Топличин венац 4, 6, 7 и 25
 • Обилићев венац 17 и 17а
 • Чика Љубина 6 и 7
 • Краља Петра 51, 55, 60, 65, 67, 75 и 77
 • Грачаничка 7, 9, 11 и 13
 • Господар Јованова 8, 9, 27, 42а, 52, 56 и 81

Политика, Београдске.рс

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x