СПРЕМА СЕ ДОГРАДЊА И РЕКОНСТРУКЦИЈА ТЕХНИЧКИХ ФАКУЛТЕТА И ЕТФ-А

УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА

Фото: Београдске

Електротехнички факултет и кампус техничких факултета који се налазе поред Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић” и Архива Србије биће проширени – добиће нови објекат од око 22.000 квадратних метара и око 7.000 квадрата гараже.

Тако ће са врата скинути дугогодишњи проблем са недостатком простора од око 15.000 квадрата, због чега се часови и испити на ЕТФ-у организују у две или више смена, чак и у касним вечерњим сатима (до 22 часа) и у току викенда.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И: СПОМЕНИК КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ РАДИЋЕ АУТОР СПОМЕНИКА СТЕФАНУ НЕМАЊИ

Осим тога, велики део расположивог простора налази се у зградама које датирају од 1932. до 1955. године, укључујући 3.000 квадрата привремених објеката, и потребна им је обнова како би се достигли савремени стандарди безбедности, приступачности, енергетске ефикасности, заштите животне средине и смањили пре свега трошкови енергије.

Ове зграде су у блоку од 59.000 квадрата и деле заједничко унутрашње двориште, све су окренуте ка околним улицама (Краљице Марије, Карнегијевој и Булевару краља Александра) и практично немају директних унутрашњих веза.

Због тога треба обезбедити физичке везе и заједничке просторе да би се ове институције повезале, наведено је у тексту позивног конкурса за урбанистичко и архитектонско идејно решење нове зграде ЕТФ-а са заједничким садржајима и урбане обнове блока техничких факултета у Београду: Машинског, Архитектонског, Грађевинског и Технолошког.

На ових пет факултета уписало се 15.208 студената у академској години 2019/2020.

Техничка подршка архитектонском надметању је Инвестициони оквир за Западни Балкан (WBIF-IPF7), а реализује га Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

– Пројекат се припрема у оквиру Сектора за ученички и студентски стандард и инвестиције у Министарству просвете, а захтев за кредит у износу од 95 милиона евра предвиђен је у државном буџету за 2020. годину.

Пројекат је укључен у регистар пројеката Развојне банке Савета Европе. Закључивање кредитног споразума очекује се до краја 2021 – наведено је у позиву за претквалификацију конкурса која траје до 18. октобра.

Четири дана касније, од свих аутора који су поднели пријаве стручни жири изабраће осам такмичара. Они до 15. фебруара следеће године имају рок да предају пројекте, а резултати овог архитектонског надметања требало би да буду познати до 15. марта 2022.

Свих осам учесника биће награђено, првопласирани са 15.000 евра, другопласирани са 9.000, трећепласирани са 6.000, док ће преостали добити накнаду за покривање трошкова припреме пројекта у износу од по 3.000 евра.

Како ће тај новчани део конкурса бити распоређен одлучиће петочлани жири: Зорица Савичић, архитекта, која је израдила просторно-програмску анализу и израдила пројектни задатак, Бранислав Реџић, архитекта, Игор Грозданић, архитекта из Сарајева, др Дарко Ђукић, менаџер пројекта у Канцеларији за управљање јавним улагањима, и представник Електротехничког факултета.

Политика

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x