ОВО ЈЕ ПЛОЧА КОЈА ЋЕ НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ ПОДСЕЋАТИ НА ЦРВЕНОАРМЕЈЦЕ

(Фото: ФБ/ГоранВесић)

Спомен плоча која ће ових дана бити постављена на Тргу републике биће подсетник да се на том месту некада налазила највећа гробница у коју су сахрањени Црвеноармејци.

,,Они су дали животе за слободу нашег града. Данас почивају на гробљу ослободилаца Београда“, написао је Горан Весић, заменик градоначелника.

До 1954. године локација на тргу је била обележена спомеником, који је уклоњен након изградње Гробља ослободиоцима Београда.

Споменик Црвеноармејцима који је уклоњен након изградње комплекса у Улици Мије Ковачевића. Фото: Музеј револуције народа Југославије

Ново спомен-обележје се поставља у част прославе 75 година од ослобођења Београда од фашистичког окупатора.

Београдска операција, како је у историји позната, трајала је осам дана, а страдало је скоро три хиљаде бораца НОВЈ и скоро пет хиљада црвеноармејаца.

Немци, којих је према неким изворима погинуло више од 40 хиљада, сахрањивани су у разне гробнице без обележја.

Весић је раније објавио да је на Гробљу ослободиоцима Београда инсталирана и нова декоративна расвета.

Гробље ослободиоцима Београда Фото: Горан Весић

Ту је сахрањено 1.386 бораца Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије, те 711 борац совјетске Црвене армије.

Сваког 20. октобра највиши државни званичници полажу цвеће на овај споменик, а често томе присуствује и делегација из Руске Федерације.

Тако је на прославу двадесете годишњице 19. октобра 1964. године кренуо генерал Жданов, и погинуо у паду авиона на Авали. На том месту је подигнут споменик, а Ресавска улица је све до 1997. године носила његово име.

 

Београдске.рс, Телеграф.рс, Музеј-Југославије.орг

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x