МИЛАДИН ЗАРИЋ НА ДАНАШЊИ ДАН СПАСАО СТАРИ САВСКИ МОСТ

(Стари савски мост данас. Фото: Београдске.рс)

Миладин Зарић, учитељ и парох, желео је да се освети Немцима за стрељање мештана Косјерића 1941. године.

Прилика се указала у зору 20. октобра, из оближње куће у којој је живео и из које је данима гледао мост миниран са две тоне експлозива. Кренуо је према њему.

„Корачах даље све до средине моста и на почетку лука прочитах да је то мост ‘Принца Еугена Савојског’. Угледах и четири-пет Немаца код последњег лучког дирека, осетих ватру и зној по телу, али правилно резоновах да ме ваљда неће убити јер су то могли учинити много раније кад сам ступио на мост… Видех и мртве Немце. Прибран у том смртном часу, угледах неки мали ашов и почех ударати по белој танкој жици, детонатору. Пресекао сам белу жицу“, навео је Милијан Деспотовић у књизи „Учитељ брани мост“ Зарићеве мемоаре.

Читајте још: Стари савски мост постаје скулптура са ресторанима?

 

УЧИТЕЉ ЗАРИЋ ТРИ ПУТА ИЗБЕГАО СМРТ

 

Миладин Зарић рођен је у Сечој Реци код Косјерића, где је радио као учитељ, а пре тога завршио Призренску богословију. Учествовао је у балканским ратовима и Првом светском рату.

Током Великог рата је заробљен, па је ослобођење дочекао у мађарском логору Нежедир. Вратио се у завичај, где је добио звање пароха и привременог учитеља. Посветио се и политици, али је због једне посланичке кандидатуре пао у немилост министра просвете који га је на учитељску службу послао у Жарково. Ту се Зарић преселио са породицом и живео до 1914.

Миладин Зарић
Миладин Зарић, Фото: Приватна архива породице Зарић

После Априлског рата, са Косова се, где се борио у редовима Четвртог пука „Стеван Немања“, вратио у Косјерић. Ту га је 1941. затекла велика немачка рација која се окончала 28. јула стрељањем 81 мештанина на Буковима.

И Зарић је био у групи која је поведена на стрељање, али је искористио тренутак непажње, скочио у речицу Лимац и докопао се њиве под кукурузом.

Зарић је у Београду дочекао пензију. Са супругом Миленијом имао је тројицу синова и две кћери. Умро је 1976. и почива на београдском Новом гробљу.

Аутор књиге „Учитељ брани мост” Деспотовић поводом Зарићевог подвига каже: – Наш је дуг, то очекујем да испунимо, да свако померање моста очува белег тог храброг свештеника, учитеља, витеза и борца, нашег Мишу Зарића.

 

ИЗВЕШТАЈ ОБАВЕШТАЈЦА

 

Управо покољ на Буковима, после којег се заклео да ће се осветити окупатору, био је повод да се, додуше без испаљеног метка, реваншира окупатору.

„Током Другог светског рата живео сам веома тешко. Ја и моја породица гладовали смо. Стално сам мислио како да се осветим Немцима за стрељање недужних грађана Косјерића и околине на Буковима, међу којима је било мојих бивших ђака и познати учитељ и бански већник Павле Гајић из Ражане“, Зарићев је цитат из књиге „Учитељ брани мост“.

За спасавање Савског моста убрзо се сазнало у седишту Трећег рајха. Вест је пренео немачки обавештајац Херман Нојбер који је радио у Београду до 20. октобра.

О неуспелој диверзији Нојбер је известио Берлин писмом које је нађено у немачким архивима.

– Ја сам се налазио у колони. Када смо прелазили Савски мост, из Београда у правцу Земуна, немачка специјална јединица је била у том тренутку запослена припремама минирања моста. Мост је преживео нападе америчких бомбардера. Био је оштећен, али само незнатно. Мост је такође преживео минирање које су тако добро припремили немачки специјалци. Спасао га један обични српски грађанин, ветеран из Првог светског рата. Случајно је, сасвим нератнички, пролазио мостом. Када је приметио жицу која је водила до моста, одједном се присетио сличне авантуре из Првог светског рата… Пресекао је жицу – навео је Нојбер.

А „авантура“ које се подсетио учитељ одиграла се по пробоју Солунског фронта, кад је, негде око Битоља, од минирања спасао свој први мост.

 

ГДЕ ЋЕ БИТИ ПРЕСЕЉЕН  МОСТ?

 

Где ће бити пресељен Стари савски мост питање је које 75 година после његовог спасавања мучи Београђане.

Градски челници најављују анкету на сајту града. Хоће ли и даље повезивати обале Саве, али узводно, код новобеоградских блокова и Аде Циганлије? Или ће бити мост на копну, конструкција са кафићима, и сувенирница на Ушћу?

Сазнаћемо ускоро, јер је извесно да ће постојећи мост бити уклоњен. Са њим ће у историју отићи и његово име – Стари савски мост.

Постоје иницијативе да будући мост понесе име учитеља хероја, Миладина Зарића.

 

Читајте још: Први трамвај прешао преко Моста на Ади (Фото)

 

Београдске.рс, Политика, Блиц, Н1

 

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x