ОТВАРАЊЕ МУЗЕЈА ВАЗДУХОПЛОВСТВА ДО 2027.

отварање музеја ваздухопловства

Фото: Реконструкција степеништа музеја из претходних година/Београдске.рс

Влада Србије донела је одлуку да се Музеј ваздухопловства реконструише и поново почне са радом 2027. године, рекли су за Танго сикс портал из Акционарског Друштва „Аеродром Никола Тесла Београд“ (АНТБ).

Менаџмент АНТБ-а је ову одлуку саопштио на Ваздухопловном самиту југоисточне Европе (СЕАС), у организацији Танго Сикс Ивентса (Tango Six Events).

Поред прегледа првих пет година концесије „Николе Тесле“, већи део презентације био је посвећен новом плану за реконструкцију Музеја о чему је говорила Александра Стефановић, менаџерка пројекта реконструкције Музеја ваздухопловства.

– Имајући у виду да се АНТБ тим састоји од експерата из кључних области за развој, праћење и реализацију најзначајнијих пројеката у земљи и региону са техничког, правног и финансијског аспекта, као и области ваздушног саобраћаја и корпоративног управљања, закључком Владе, бићемо задужени да у име и за рачун Републике Србије, прибавимо документацију и предузмемо све радње неопходне за озакоњење објекта Музеја ваздухопловства, као и да предузмемо све радње и да покренемо поступке у циљу довођења Музеја у функционално остање.

Такође, Влада Републике Србије дала је сагласност да АНТБ након испуњења свих услова, а у циљу извођења радова на реконструкцији и адаптацији објекта Музеја ваздухопловства, започне са израдом неопходне пројектно – техничке документације.

НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ У МУЗЕЈУ

Поред процеса реконтрукције и модернизације, планирано је креирање јединствене комерцијалне понуде, у рангу са понудом светских музеја широм света, која ће омогућити подизање репутације југословенског и српског ваздухопловства у свету.

– Након реконструкције и адаптације, посетиоци би имали могућност да читав дан проведу у Музеју: да користе симулатор летења, да на потпуно нов начин доживе свет ваздухопловства кроз интерактивне аудио и видео садржаје, да се опробају у „скај дајвингу“ или да након обиласка поставке и уживања у различитим новим активностима, слободно време проведу у ресторану Музеја.

Музеј ваздухопловства поседује велики потенцијал у подизању културе и знања међу најмлађима и освежавања успомена међу старијим генерацијама. Фокус ће бити на активностима које су интерактивне, едукативне и целодневне.

Музеј ваздухопловства ће у сарадњи са Привредном комором Србије бити први музеј у Републици Србији у чије пословање ће бити интегрисана вештачка интелигенција.

Применом AI ( Artificial intelligence) посета музеју биће комплетно персонализована, према интересовању сваког посетиоца, омогућиће анализу експоната, аналитику посетилаца и комуникацију са чат ботовима у циљу правовременог давања неопходних информација.

Развој музеја играће улогу у јачању едукативног сегмента, пружајући наредним генерацијама могућност да се упознају, истраже и развију афинитет према техничким наукама, саобраћају или историји.

Све наведено има посебну важност у светлу међународне специјализоване изложбе „Експо 2027“ чија организација је поверена Републици Србији и Београду, која ће бити одржана од 15. маја до 15. августа 2027. године и током које се очекује долазак више милиона путника из целог света, што ће имати огроман позитиван утицај на различите секторе у држави па тако и на посећеност и промоцију Музеја ваздухопловства. – испричала је за Танго Сикс Александра Стефановић, вођа пројекта реконструкције Ваздухопловног музеја.

Музеј ваздухопловства, до сада у надлежности Министарства одбране, престао је да прима посетиоце пре две године због реконструкције степеништа и дела зграде.

tangosix.rs

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И: ИЗМЕЂУ КРЊАЧЕ И ОВЧЕ ПЛАНИРА СЕ НОВО НАСЕЉЕ

ЛИДЛ ЋЕ ГРАДИТИ ЛОГИСТИЧКИ ЦЕНТАР НА БУБАЊ ПОТОКУ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x