ПЛАЦ У БЛОКУ 37 КОНАЧНО ПРЕЛАЗИ У РУКЕ ГРАДА

ПЛАЦ У БЛОКУ 37

Данас је почела процедура преузимања плаца у Блоку 37 од стране Града Београда, саопштио Горан Весић.

Заменик градоначелника је на својој Фејсбук страници навео да је стао на страну грађана.

Када се догодио проблем са изградњом монструм зграде у Блоку 37 стао сам на страну грађана јер су били у праву.

Истовремено моја обавеза је била да заштитим инвеститора који је имао све грађевинске дозволе и није крив што је био преварен. Сви локални политичари су бежали од овог проблема али тамо где други виде проблем ја видим шансу. Шансу да радим у корист грађана и да покажем да сам способнији од других.Лично сам зауставио даљу градњу поред тога што су многи говорили да то није могуће по закону.

Инвеститор из Блока 37 одустао је званично од изградње на овој локацији, а данас је почела формална процедура размене са Градом, наводи Весић.

БЛОК 37 – ГАРАЖА И ПАРК

Очекујем да Град Београд, да се сада не држим рокова јер не зависи све од нас, рецимо до краја јануара постане власник парцеле у Блоку 37. Та локација ће у изменама ГУП-а, који ће се наћи на дневном реду Скупштине до фебруара, како сам обећао грађанима, бити намењена за гаражу и парк, каже Весић.

То значи да никада и нико више неће моћи да прода ту парцелу и да нико више неће моћи ту да гради. Када Град формално буде власник парцеле у Блоку 37 отићи ћу међу грађане да се заједно договоримо како треба да изгледа та јавна површина. Тако сам решио парк на Бановом брду где је Град већ власник парцеле и уредиће је као парк, а око кога су били протести јер су грађани били у праву као и Пети паркић на Звездари где су грађани 13 година чекали да добију парк који им је обећан 2008. године.

СТАНАРИ СЕ ПОНОВО ОКУПИЛИ

Да подсетимо, прошле недеље су станари Блока 37 почели да се окупљају поново јер Град, како су навели, није конкретизовао договор који су имали након претходних протеста у блоку.

Крајњи рок, наводе, који је град предложио за испуњавање њихових захтева је био средина децембра.

– Представници града обећали су нам да ће бити промењен план детаљне регулације како би спорна парцела из комерцијалне намене прешла у јавну.

Треба да се мења и власништво на парцели тако да она буде у јавној својини, а не у приватној, што је омогућило инвеститору аустријској компанији „Durst development” да започне градњу објекта од 28.661 квадратног метра због чега смо се побунили.

Град је такође обећао да ће инвеститору понудити заменски плац и он је почетком септембра напустио градилиште. Још не знамо шта је од свега тога урађено, а време пролази и људи у блоку су врло неповерљиви – објаснила је пришле недеље Слађана Радак, једна од представника Групе грађана „Блок 37”.

ФБ/ГоранВесић Политика, Београдске

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x