СТАНАРИ БЛОКА 37 СЕ ПОНОВО ОКУПЉАЈУ

СТАНАРИ БЛОКА 37

Фото: Зграда од које се одустало после протеста станара Блок 37

Договор са градом да парцела на којој је летос заустављена изградња пословне зграде промени намену још није конкретизован и зато ће се они данас договорити да ли ће организовати протесте, преноси Политика.

Житељи Блока 37, који су летос вишемесечним протестима успели да зауставе градњу пословне зграде испод својих прозора на углу Булевара Милутина Миланковића и Тошиног бунара, данас ће се у 19 часова поново окупити у Црвеном паркићу у свом блоку како би се договорили шта им је чинити.

Јер, како кажу, машине са градилишта су одавно повучене, али договор са градским званичницима још није конкретизован.

Крајњи рок, наводе, који је град предложио за испуњавање њихових захтева је средина децембра.

– Представници града обећали су нам да ће бити промењен план детаљне регулације како би спорна парцела из комерцијалне намене прешла у јавну.

Треба да се мења и власништво на парцели тако да она буде у јавној својини, а не у приватној, што је омогућило инвеститору аустријској компанији „Durst development” да започне градњу објекта од 28.661 квадратног метра због чега смо се побунили.

Град је такође обећао да ће инвеститору понудити заменски плац и он је почетком септембра напустио градилиште. Још не знамо шта је од свега тога урађено, а време пролази и људи у блоку су врло неповерљиви – објашњава Слађана Радак, једна од представника Групе грађана „Блок 37”.

Она тврди, уколико ускоро не добију одговор од градских власти, да ће поново организовати протесте. На питање шта ће сада блокирати када нема градње на плацу она одговара „још не знамо”.

– Овде градња јесте заустављена, али ништа још није решено док се све те процедуре не окончају и док не добијемо црно на бело потврду да је ово земљиште у јавној намени, да је град његов власник и да ће на њему бити они садржаји који су нам неопходни – истиче Радакова.

СТАНАРИ БЛОКА 37 ТРАЖИЛИ ГАРАЖУ И ПАРК ЗА ЉУБИМЦЕ

Још летос су житељи тог дела Новог Београда граду предочили да им је преко потребна гаража и предложили да се део простора преуреди и у парк за кућне љубимце.

Гаража је пре 13 година била виђена на тој локацији, када је Дирекција за грађевинско земљиште 2008. године на јавном надметању дала је у закуп на 99 година парцелу од 5.105 квадратних метара у Блоку 37 компанији „Durst development”.

Како су медији тада известили, на тој локацији планирана је изградња гараже са 536 паркинг места и објекта са три спрата. Не да се гаража од тада није појавила на углу Милутина Миланковића и Тошиног бунара, него ни јавност, све до почетка јуна ове године, није сазнала да ће ту бити двоструко већи објекат. Он је последица, како су у неколико наврата објашњавали градски челници, измена планског документа из 2009. Другим речима, инвеститор није прекршио закон нити процедуре на основу којих му је одобрена изградња пословне зграде коју је требало да оконча до марта 2022.

Његов највећи грех била је градилишна табла која је почетком јуна осванула у Блоку 37 и на којој је писало да је почетак извођења радова октобар 2018. године, а машине и радници на плац су стигли са три године закашњења. То, али и чињеница да не желе такво здање под прозорима изазвали су револт грађана који су бројним протестима, свакодневним стражама испред градилишта спречавали да градња напредује.

ЛОЖИОНИЦА И ВОДОТОРАЊ У БЕОГРАДУ НА ВОДИ У НАЈБОЉИМ РЕШЕЊИМА СА КОНКУРСА

Политика

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x