ЛОЖИОНИЦА И ВОДОТОРАЊ У БЕОГРАДУ НА ВОДИ У НАЈБОЉИМ РЕШЕЊИМА СА КОНКУРСА

ЛОЖИОНИЦА И ВОДОТОРАЊ У БЕОГРАДУ НА ВОДИ

На јавни, отворени, анонимни, једностепени, архитектонско-урбанистички конкурс за идејно решење КРЕАТИВНО-ИНОВАТИВНИ МУЛТИФУНКЦИОНАЛНИ ЦЕНТАР „ЛОЖИОНИЦА”, МОСТАРСКА ПЕТЉА, БЕОГРАД, стигао је 21 рад.

Жири је једногласно донео следеће Одлуке, како следе у оквиру предвиђеног наградног фонда:

Прва награда у износу од 28.000 УСД додељена је раду са Ауторском шифром-КС81579- радном шифром 12

Аутори: АКВС архитектура

Анђела Карабашевић Суџум, Владислав Суџум, Ана Петровић, Марија Матијевић, Зоја Милић

Сарадник- Вук Златковић

Најбољи рад, награђен са 28.000 долара, према оцени жирија је урадио биро  који је недавно победио, да подсетимо, и на конкурсу за комплекс на Славији.

ЛОЖИОНИЦА И ВОДОТОРАЊ У БЕОГРАДУ НА ВОДИ ИМАЋЕ И ПОСЛОВНИ АНЕКС СА ФАСАДОМ КОЈА СТВАРА КИСЕОНИК

Пословни анекс, у духу идеје о технолошком прогресу, добија кисеоничну – О2 – опну која по систему фото-биореактора на бази микроалги пречишћава ваздух у непосредном окружењу, пре свега чинећи средину за рад људи здравијом, и истовремено дајући целом креативно-иновативном центру нови специфичан идентитет као симбол борбе за здрав живот и окружење у будућности.


Фотобиорекатор
је патент који је развијан у Србији, на Инсититуту за мултидисциплинарна истраживања, и по први пут је постављен у јавном простору Београда 2021. године – као један велики акваријум од шест стотина литара, испуњен водом са једноћелијским слатководним алгама које постоје у барама и језерима Србије и могу да расту у води са чесме.

Алге везују угљен-диоксид и путем фотосинтезе производе чист кисеоник.


Шест стотина литара воде са микроалгама мења два дрвета старости 10 година, или 200 квадратних метара травнате површине. Једна епрувета у фасадној опни пословног Анекса има запремину од 3 кубна метра, и према подацима са Института у теорији би могла да замени 10 стабала дрвећа старих 10 година.

У зависности од броја епрувети у опни, могао би да се постигне ефекат да корисници простора раде у ваздуху богатим кисеоником као да су окружени шумом од 2000 стабала дрвећа. Иако наравно не може у потпуности да реши проблем загађења, систем је изузетан за примену на неприступачним местима попут фасада, како би помогао у пречишћавању ваздуха на појединачним мирколокацијама, унутар зграда и у непосредном оркужењу.

О ПОБЕДНИЧКОМ КОНЦЕПТУ

ЖИЖА ТОКОВА


Окретница, у складу са својом оригининалом наменом, постаје жижа пешачких токова на локацији.

Стари покретни мост у њеном центру није враћен у својој физичкој појавности, већ је логика његовог постојања пренешена на менталну мапу коришћења простора. Центар Окретнице је ремоделовањем терена благо упуштен на доле, тако да у ширем кругу пејзажа који оивичава објекат Ложионице формира неформални амфитеатар под отвореним небом и летњу сцену у средини.

Природна лучна и радијална кретања карактеристична за овакав тип кружног амфитеатра даље се протежу ка објектима Водоторња, Ложионице и Анекса, увезујући их међусобно у једну синхронизовану целину.

Пешачка пасарела преко новопланиране саобраћајнице САО11 радијално је постављена тако да повезује Водоторањ са жижом.


ТЕРМИНАЛ


Пословни Анекс је позициониран управно на некадашње снопове шина које су повезивале локацију са Главном Железничком станицом, тако да се фронтално сагледава са правца моста Газела.

Попут терминала, одигнут је од терена, па правци шина пролазе испод њега и драматично уводе кориснике ка жижи комплекса.

У духу механизације токова и прогреса, велики застакљени есцалатор постављен је радијално ка жижи, тако да директно повезује јавни простор на тлу са одигнутом јавном терасом на трећем спрату анекса, која пружа панорамски поглед на читаву локацију, и град у околини.

Другонаграђени рад коме је додељено 14.000 долара плод је рада аутора: Андреја Берића, Милене Вукмировић, Мили Пунк, Срђана Милорадовића и Бориса Кунчера. Сарадници на пројекту: Алекса Јовановић, Александра Крстановић, Бранка Партало

Трећу награду освојио је тим Space love studio ауторке су м.арх. Марија Благојевић и Ива Бекић.

Чланови тима: Кристина Ковачевић, м.арх., Лука Мишић, м.арх., Алекса Бекић, м.арх.

Два једнаковредна откупа од по 3.500 УСД , додељена су радовима:

Ауторска шифра КЛ72395, радна шифра 05

Ауторски тим: Сања Ћирић, Даница Гачевић, Катарина Ерић, Драшко Николић, Ђорђе Петковић

Ауторска шифра АА11111, радна шифра 18

Ауторски тим: Милош Стојковић Минић, маст. инж. арх., Вида Недељковић, маст. инж. арх., Јелена Илић, маст. инж. арх., Невена Петровић, маст. инж. арх., Теодора Јеремић, маст. инж. арх., Јован Јовановић, маст. инж. арх., Петар Тошић, маст. инж. арх.

Сарадник: Лазар Петровић, студент архитектуре, АФ УБ

ЛОЖИОНИЦА И ВОДОТОРАЊ У БЕОГРАДУ НА ВОДИ – КРАТИВНИ ЦЕНТАР ЗА ТАЛЕНТЕ

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и национална платформа Србија ствара Владе Републике Србије расписали су међународни урбанистичко-архитектонски конкурс за реконструкцију некадашње зграде „Ложионице“ и адаптацију у Креативно иновативни мултифункционални центар “Ложионица”.

Будући вишенаменски центар “Ложионица”, као објекат јавне намене, фокусиран је пре свега на садржаје из домена информационих технологија, креативних индустрија, иновација и економије засновању на знању.

Идеја је да „Ложионица“ буде место стварања и сусрета талената и да аутентичношћу и креативном енергијом постане средиште нових тенденција у свим видовима стваралаштва и економије засноване на знању, као и да постане обележје Београда – дестинација која подједнако привлачи Београђане и туристе, стране и локалне.

Предмет конкурса, који се спроводи у сарадњи са Удружењем архитеката Србије, обухвата комплекс зграде некадашње зграде “Ложионице”, која је припадала Главној Железничкој станици, окретницу и Водоторањ.
Комплекс се налази у залеђу Савског амфитеатра.

Раније је процењено да би реализација пројекта могла да кошта до 30 милиона долара.

Београдске, конкурс ложионица

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x