ПРОТЕСТИ ЗБОГ РУШЕЊА ВИЛЕ НА ВРАЧАРУ

ЈОШ ЈЕДНА ВРАЧАРСКА ВИЛА НА УДАРУ

Неколико десетина грађана окупило се јутрос у Улици Интернационалних бригада у београдској општини Врачар, у знак протеста због рушења виле изграђене 1930. године, а на лице места су обезбеђивали и полиција и комунална милиција.

Александар Арсенијевић из „Друштва за улепшавање Врачара“ рекао је за Н1 да општина Врачар није дала дозволу за рушење и додао да би на том месту требало да се гради петоспратница.

Медији су пренели да је рушење почело неколико дана раније, а Арсенијевић је истакао да „постоје средства и начини“ да се заустави рушење и све врати у првобитно стање.

„Овде имамо случај једног кабадахије који је, не поштујући законе и прописе, без дозволе приступио рушењу зграде која је ушла у енциклопедије српске и београдске ахритектуре 19. и 20. века“, рекао је Арсенијевић.

Арсенијевић је казао да очекује да општина Врачар и Град Београд предузму сва правна средства против инвеститора и најавио „радикализацију протеста и блокаду једне од већих саобраћајница“ уколико се то не деси.

Ово вредно здање припада целини Котеж – Неимар, која је била уписана у Евиденцију непокретности под такозваном претходном заштитом до децембра 2020. Надлежни из Градске управе најавили су да ће нови елаборат бити завршен до краја ове године.

Вила у срцу Врачара, недалеко од Храма Светог Саве, изграђена је 1930. године за инжењера Милоша К. Антића, који је он пројектовао за своју породицу, а 1932. је дозидана према идеји архитекте Ђ. М. Ђорђевића.

Урбанистички пројекат за ову локацију био је на јавном увиду у мају ове године, а захтев је поднео садашњи власник предратне виле.

Како су Новости тада писале, у плану је било да се елаборат за поновну заштиту насеља Котеж – Неимар усвоји до јуна. Ипак, тај рок је одложен за крај године, што је мотивисало још неколико инвеститора да презентују своје урбанистичке пројекте. На месту једноспратне виле у Интернационалних бригада планирана је градња троспратнице са четвртим, повученим спратом.

Пре недељу дана, радници су почели да скидају стару, лепу ограду која окружује објекат.

То је изазвало револт врачарских удружења, која су и прошлог викенда на овом месту организовали мирни протест.

ГО ВРАЧАР: ОСУЂУЈЕМО ЧИН


ГРАДСКА општина Врачар јуче је у саопштењу оштро осудила противзаконито рушење заштићене предратне зграде у Улици интернационалних бригада.

  • Одељење за грађевинске и комуналне послове наше општине није издало решење о рушењу објекта. Захтевамо од надлежних институција и тужилаштва да реагују и починиоце овог гнусног дела казне у складу са законом. С обзиром на то да се ми боримо за очување архитектонске и културно-историјске целине нашег Врачара, сматрамо да само бескомпромисно кажњавање овако бахатог понашања може да заустави грађевинско дивљање на територији наше општине – кажу у овој локалној самоуправи.

УРЕЂЕЊЕ ПЛАТОА КОД ВУКОВОГ СПОМЕНИКА САМО У НАЈАВАМА

Данас.рс, Новости

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x