ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ТИРШОВЕ ДВА

ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ТИРШОВЕ ДВА

Почела изградња Тиршове два.

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је за Радио-телевизију Србије да је почела изградња нове дечје болнице Тиршова два, те истакао да се и у вечерњим сатима вредно ради на овом градилишту.

– Почели су радови на ископној јами, тендер је завршен. Када је 1936. године грађена прва дечја клиника, један од главних разлога била је брига о јавном здрављу деце, а то питање је актуелно и данас – изјавио је градоначелник.

Како је нагласио, вредност радова прве фазе изградње нове дечје болнице износи 6,2 милиона динара.

– Прва фаза изградње ће трајати 210 дана. Нова приступна саобраћајница до ауто-пута ће бити дуга 365 метара. Када радови на клиници буду завршени, до ње ће бити могуће доћи директно с ауто-пута, а биће изграђен и велики број нових паркинг-места – рекао је Радојичић.

Градоначелник је нагласио да је захваљујући стабилној економској ситуацији држава у могућности да подржи овако велике и значајне пројекте.

– За време краља Петра II и краљице Марије, када је 1936. године грађена прва дечја клиника, то је био најзначајнији догађај у Европи. Надам се да ћемо и сада успети да достигнемо ниво да наша дечја медицина са овом болницом буде на врху европског и регионалног здравственог система – закључио је градоначелник Београда.

КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ТИРШОВА ДВА

„Тиршова 2“ ће имати површну од 66.000 квадратних метара, до тога 40.000 медицинског простора, а операциона сала и интензивна нега 10.000 квадрата. Имаће и гаражу на четири подземна нивоа са 524 паркинг места.

Вредност посла оквирно је око сто милиона евра.

Терен на ком ће се градити будући комлекс је под нагибом, тако да ће саобраћајно решење бити изазов.

Објекат ће имати седам функционалних целина. Ту ће поред административног, научно-истраживачког и простора за прегледе и лечење, бити још и академски део, техничке просторије и услуге социјалне заштите.

ТИРШОВА 2

Фасада од провидне мемране ће светлети ноћу као лампион поред аутопута. Фото: Беоинфо

Према урбанистичком пројекту главни прилаз је планиран изградњом нове саобраћајнице повезане са постојећом петљом код Хитне помоћи. 

Комплексу ће се приступати и кроз круг Клиничког центра и Делиградском улицом.

Јавни увид за нови комплекс био је у јуну ове године.

Радове на припреми темеља за градњу изводиће конзорцијум од четири београдске фирме.

То су Новкол, Скај технолоџис, ВД Конкорд вест и Србијааутопут.

Уговор је закључен 30. септембра, а радови ће трајати до априла наредне године.

Беоинфо, Београдске

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x