ОДЛУКА О СВЕТСКОЈ ИЗЛОЖБИ И НОВОМ САЈМУ У СУРЧИНУ 21. ЈУНА

ОДЛУКА О СВЕТСКОЈ ИЗЛОЖБИ И НОВОМ САЈМУ У СУРЧИНУ 21. ЈУНА

Фото: Идејно решење будућег сајамског комплекса/Асоцијација српских архитектонских пракси

Још пет дана је остало до одлуке која држава, односно, који ће од пет кандидованих градова, међу којима је и Београд, добити организацију Специјализоване светске изложбе Експо 2027.

Одлука ће бити донета на заседању 172. Генералне скупштине земаља чланица Међународног бироа светске изложбе у Паризу.

Конкуренти Београду су Минесота (САД), Пукет (Тајланд), Малага (Шпанија) и Сан Карлос де Барилоче (Аргентина).

21. јуна у 9.30 на поменутој скупштини сваки од пет кандидата ће одржати завршну презентацију своје кандидатуре.

Потом ће се тајним електронским гласањем делегата држава чланица одлучити домаћин. Победник је онај који добије двотрећинску већину гласова у било ком кругу гласања.

Фото: Визуализација за потребе презентације/Fenwick Iribarren Architects

ШТА ЈЕ ЕКСПО 2027?

Експо 2027 је специјализована изложба мањег обима него много познатије Светске пријављене изложбе (WORLD EXPO). Не траје дуже од три месеца и не заузима површину већу од 25 хектара.

У питању су такође глобални догађаји са специјализованим задатком, односно, темом. Специјализовани експо се увек одржава у периоду између две главне светске изложбе, које се организују на сваких 5 година.

Национални стадион, Фото: Министарство финансија

Србија је конкурисала за ову изложбу за период од 15. маја до 15. августа 2027. године, а назив наше теме је ,,Играј за човечанство: Спорт и музика за све“.

„Конкуренција је јака. То је САД, Шпанија, Аргентина,Тајланд и тешко да можемо да замислимо тежу конкуренцију, али ми се не бојимо. Конкуренцију уважавамо и поштујемо, јер су то нама пријатељске земље, али нико од њих нема да понуди оно што има Србија и Београд. Победићемо, толико смо се дали и верујем да ћемо освојити ту номинацију и да ће Београд 2027. бити центар света“, Томислав Момировић, министар трговине.

ИЗМЕШТАЊЕ САЈМА И НАЦИОНАЛНИ СТАДИОН У СУРЧИНУ

Спорадичне најаве да би могло да дође до измештања београдског сајма у Сурчин интезивирале су се од кад је објављено да ће Београд конкурисати за Експо 2027. године.

Простор који је град определио за ту намену јесте комплекс око будућег националног стадиона у близини укрштања новоизграђене магистрале Нови Београд-Сурчин и аутопута ,,Милош Велики“.

Локација је вреднована због близине аеродрома, аутопута и реке Саве, али и будуће железнице која према плановима треба да пролази кроз комплекс. Такође, изградњом сајма би се и стадиону дала додатна вредност, пошто је његова исплативост предмет бројних дискусија и критика.

Припреме за изградњу стадиона су започеле ове године, изградњом радничког кампуса.

Критичари измештања сајма тврде да је једини разлог за то ширење пројекта ,,Београд на води“. Појединци из струке саветују да се осим хале 1 београдског сајма, која је под заштитом, од евентуалног рушења сачувају још три хале са засвођеним крововима.

ЈАВНЕ НАБАВКЕ КАО УВОД У ИЗГРАДЊУ

У овој години почеле су и јавне набавке за локацију стадиона и сајма.

ЈП Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда јерасписала Јавну набавку за израду техничке документације за изградњу инфраструктурног коридора од Новог Београда до Сурчина.

Реч о првој фази реализације инфраструктурног коридора за потребе опремања Националног стадиона и ЕКСПО центра у Сурчину.

Фото: Визуализација за потребе презентације/Fenwick Iribarren Architects

Почетком овог месеца, Влада Србије донела је решење којим се утврђује јавни интерес за експропријацију непокретности, у циљу изградње комплекса изложбеног простора за потребе ЕКСПО 2027 и јавне саобраћајне површине.

Реч је о земљишту у Сурчину, а у складу са Просторним планом подручја посебне намене Националног фудбалског стадиона.

Прва светска изложба у одржана је 1851. године у Лондону. Многе познате грађевине су плод ових изложби, Ајфелов торањ, Атомијум и друге.

Како је замишљен српски Експо 2027?

На парцели јужно од Националног стадиона замишљено је да се изграде сајамске изложбене хале у низу распоређене дуж централне, покривене и природно проветрене Урбане улице – променаде.

Она ће водити до кружног трга око којег су планирани тематски павиљони и национални павиљон Републике Србије, наводи се у смерницама Просторног плана.

Матер план и визуализације је креирао исти архитектонски биро који је пројектовао Савски трг. У питању је немачки архитекта који живи и ради у Шпанији у бироу Fenwick Iribarren Architects.

Мастерплан новог београдског сајма Фото: Асоцијација српских архитектонских пракси

Они су пројектовали и неколико стадиона на последњем светском првенству у Катару.

Српски експо би био карактеристичан по томе што би се бројни павиљони градили испод сајамских купола, пошто би се према променади налазили стаклени зидови. На тај начин би се после изложбе хале ставиле убрзо у нову функцију, што је одлучено због ранијих искустава са сличним манифестацијама, објаснио је током 45. Салона архитектуре у организацији АСАП-а Марко Стојичић, главни градски архитекта.

Најизазовнији задатак за архитекте биће Национални павиљон и његово окружење, а детаље о сајму читајте у нашој посебној вести.

www.bie-paris.org б92, euronews.rs,

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x