УРЕЂЕЊЕ ПЛАТОА КОД ВУКОВОГ СПОМЕНИКА САМО У НАЈАВАМА

УРЕЂЕЊЕ ПЛАТОА КОД ВУКОВОГ СПОМЕНИКА

Фото: Гугл

Уређење платоа код Вуковог споменика који је оронуо и запуштен годинама се најављује, али на терену помака нема.

Прилика да се обнови плато у време када су реконструисане улице Рузвелтова и Мије Ковачевића пре четири године је пропуштена.

2016.

Нешто раније, 2016. године све је, бар према ономе што су градски органи предузимали, деловало да се размишља о обнови.

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу тада је расписала јавни позив за израду техничке документације за уређење платоа код Вуковог споменика. Плато би се обнављао са обе стране – и са оне на којој се налази сам споменик, и са друге која се ослања на ЕТФ и Машински факултет.

Према идејном решењу планирано је било да се уклоне све препреке и да се плато обједини и интегрише са постојећим парком. Дрвореди и зелене површине да буду сачувани, а жардињере и остатак платоа обогаћени додатним зеленилом.

Плато оивичен Булеваром краља Александра, Рузвелтовом и Краљице Марије према плану би добио и нове коцке за које ће се користити искључиво трајни и отпорни материјали.

Будући ивичњаци, граничници, стубићи, сливници, шахтови, клупе, и остали мобилијар код Вуковог споменика били би у складу са Каталогом урбане опреме.

ПРОДУЖЕЊЕ РОКОВА 4 ПУТА

Рок за израду техничке документације за уређење Платоа код Вуковог споменика продужен је био 4 пута.

.Пројектанти „Андзор инжењеринг“ из Новог Сада у сарадњи са „Годеа компани“ и „Студиом МС“ из Сомбора, четири пута су тражили продужење уговора како би овај посао одрадили.

Са њима је уговор потписан био још 13. марта 2017. писале су Новости.

Пројекат ревитализације и реконструкције леве и десне стране Рузвелтове улице код Вуковог споменика, требало је да буде готов још лета 2017. године. Због обимности посла, овај рок је неколико пута продужаван.

У поступку јавне набавке за Техничку документацију за уређење платоа код Вуковог споменика донета је Одлука о измени уговора. Њоме је рок за извршење услуге продужен до 22. априла 2018. године – рекли су 2018. из Дирекције за градско грађевинско земљиште и изградњу.

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА И САГЛАСНОТ

У конкурсној документацији наводи се да је потреба за продужетком рока оправдана пошто добављачи, односно пројектанти нису добили сагласност на достављену пројектно-техничку документацију.

На питање зашто она није добијена, „Новости“ су остале без одговора.

Из „Андзор инжењеринг“ из Новог Сада, који је био задужен за пројекат рекли су да је идејно решење које су њихови стручњаци и инжењери направили добило писану сагасноност надлежних организација., као и сагласност главног градског урбанисте Милутина Фолића.

  • Проблем око коначног завршетка уговора настао је пошто је наручилац тог посла – Дирекција, од потписивања уговора прошла кроз неколико фаза структурних и формално правних промена. То је довело до „вакума“ у надлежности и самом функционисању у односу остале градске институција и јавна предузећа. Последица тога је да се обавезе, које наручилац има по том уговору, нису могле спровести. Чињеница је да посао јесте завршен, али формалности и бирократија закочиле су процедурално окончање уговора.

Дирекција је конкурс за израду техничке документације за уређење платоа код Вуковог споменика расписала још 31. октобра 2016.

Пројекат је предвиђао и уградњу лифтова за кретање особа са инвалидитетом.

УРЕЂЕЊЕ ПЛАТОА КОД ВУКОВОГ СПОМЕНИКА ПРЕДИЗБОРНА ТЕМА

Запуштени подземни пролази и оронула површина платоа код Вуковог споменика редовна су тема и у предизборним месецима.

Тако су недавно из једне опозиционе странке поново указали на проблем јавног простора око и испод Вуковог споменика.

Горан Весић, заменик градоначелника, у говору поводом Дана општине Звездара, најавио реконструкцију за следећу годину.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОБНОВА ПЛАТОА ИСПРЕД СКУПШТИНЕ ТРАЈАЋЕ НАРЕДНА ЧЕТИРИ МЕСЕЦА

ПЛАТО ИСПРЕД ЦРКВЕ СВЕТОГ МАРКА ПЕШАЧКА ЗОНА

Политика, Новости, Београдске, Беоинфо, Звездара.рс, директно.рс

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

1 Коментар
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Zahvalni žitelji Beograda
Zahvalni žitelji Beograda
2 године пре

Плато оивичен Булеваром краља Александра, Рузвелтовом и… Читај даље »

1
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x