НОВА ЗГРАДА ГЕОГРАФСКОГ И ФАКУЛТЕТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ НА УВИДУ, БИОЛОШКИ ОДВОЈЕНО

НОВА ЗГРАДА ГЕОГРАФСКОГ И ФАКУЛТЕТА БЕЗБЕДНОСТИ

Географски и Факултет за безбедност биће под једним кровом када на Новом Београду буде изграђена нова зграда која је од данас на јавном увиду.

Иако је и Биолошки факултет требало да буде у истој згради, за њега је пронађена нова локација и радиће се посебан урбанистички пројекат.

Зграда је већ једном била на јавном увиду, али се због одвајања Биолошког факултета радило препројектовање, па је са првобитних 32.000 квадрата, смањена на нешто више од 21.000м2.

Географски и Факултет за безбедност ће се градити на Новом Београду на парцели од преко 11.000 квадрата, која је прешла из градског у државно власништво како би се омогућила градња.

Пројектована је зграда за приближно 3300 студената.

Локација обухваћена овим Урбанистичким пројектом налази се на територији општине Нови Београд у делу блока 67а на коме се налазе објекти средњошколских установа: Рускa школa и Техничкa школa „Нови Београд“.

Сама парцела је правилног, правоугаоног облика, приближних димензија 81x139m оријентације североисток-југозапад, пише у пројекту.

Колски и пешачки приступи предметној парцели данас се остварују са постојеће саобраћајнице – улица Рјепинова, која повезује улице Омладинских бригада и Др. Агостина Нета.

Непосредно окружење локације чине пре свега објекти наведених средњих школа, док се са друге стране Рјепинове улице налази новоизграђени стамбени комплекс.

Бруто површина зграде ће бити 21280 m2 са техничком етажом, док ће објекат поседовати 167 паркинг места.

ЗГРАДА ГЕОГРАФСКОГ И ФАКУЛТЕТА БЕЗБЕДНОСТИ СПРАТ МАЊЕ

Пројектовани објекат је спратности По+П+2 и има висину од мах. 16,60 м.

Првобитни пројекат је предвиђао три спрата.

Имаће раван кров, делимично озелењени, са оградом повученом у односу на кровни венац за око пола метра.

С обзиром на значајну површину равног крова ( скоро 3.100м2), његово уређење (зелене површине, проходни и непроходни делови) утврдиће се у даљој разради Пројектом за грађевинску дозволу, пише у документацији.

Изнад пројектованих атријума налазиће се транспарентна, коса лантерна.

ФУНКЦИОНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА


У приземном делу објекта смештени су заједнички садржаји (које користе оба факултета) и обухватају: велики заједнички амфитеатар, ресторан, изложбене просторе, вишенаменске и административне просторе, просторе за студентске службе, кафе, књижару, скриптарницу као и изложбене просторе за оба факултета.


Наведени садржаји су функционално распоређени око доминантног атријума значајних димензија. Атријум се простире целом висином објекта и омогућава продор природног светла у објекат.


У зони централног улаза (према Рјепиновој улици) у атријуму је пројектовано зелено острво – „башта“ са зеленилом у директном контакту са тлом како би се омогућила садња високог дрвећа унутар објекта

На спратовима су распоређени факултети са свим потребним садржајима према пројектном задатку у следећем поретку: на првом спрату је смештен Факултет безбедности док је на другом Географски факултет Универзитета у Београду.

Спољни зидови су предвиђени као транспарентна фасадна опна алуминијумске зид завесе са прозорима који се отварају у правилном растеру где су смештене слушаонице према улазном делу објекта. Однос пуних делова и транспарентних делова фасадне опне на спратовима али и у приземљу биће одређен тако да да посебан карактер овом објекту.

Инвеститор је Географски факултет, док је Урбанистички пројекат израдио „ЗАП“ д.о.о.

Јавна презентација ће трајати до 27. децембра ове године.

КОПАЊЕ МЕТРОА ЗА ДВЕ ГОДИНЕ, НАСИПАЊЕ ТЕРЕНА КРАЈЕМ МЕСЕЦА

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x