СВИ ПИТАЈУ ДА ЛИ СА МАРИНОМ АБРАМОВИЋ ДОЛАЗИ И ЛЕЈДИ ГАГА

                                                                                                                                                           (Фото: Тумблр)
„Ако хоћете јако добре поставке да доведете у Србију, оне коштају, али Србија их заслужује”, каже директор Музеја савремене уметности.

 

Tри изложбе из Музеја савремене уметности су склоњене, спаковане и налазе се у депоима, како би се пет спратова Музеја припремило за експонате велике ретроспективне изложбе Марине Абрамовић, који стижу почетком септембра.

 

Мада у Музеју још увек не желе да откривају детаље изложбе, вршилац дужности директора МСУБ Слободан Накарада истиче да је реч о врло сложеној, обимној и захтевној изложби, за коју треба припремити комплетну архитектуру и чија припрема захтева све капацитете те институције и додаје да дела долазе у 130 сандука из 11 земаља.

Екипа Танјуга је на лицу места затекла један од модула за потребе постављања видео радова, а наредне недеље почиње склапање и осталих модула.

„Овде ћемо развући око 40 километара електричних жица кроз цео музеј како би се сви упарати укључили, уводимо нову технологију и подижемо ниво рада музеја у Србији, чак и превазилазимо светске музеје, што сматрамо да је добро и овом изложбом Музеј савремене уметности се враћа на светску мапу институција културе”, истакао је Накарада.

„Чистач”, са преко 120 радова из свих фаза педесетогодишње каријере Марине Абрамовић, биће највећа изложба икад урађена у Србији, што према речима Накараде, захтева велику припрему, те тако Музеј више од годину и по дана ради на томе од тренутка када је Накарада заједно са премијерком Аном Брнабић у Ослу договорио са Марином Абрамовић да после 44 године поново излаже у Србији.

„Ово ће бити врло скупа изложба имајући у виду да Музеј не поседује опрему неопходну да се одређени видео радови прикажу. Имаћемо 36 или 37 специјалних монитора са дуплом експозицијом у мрачним системима. Зграда Музеја због великог броја прозора није баш погодна за видео радове тако да ми морамо да правимо модуле и Музеј ће бити затамњен да би се имао доживљај какав Марина жели”, објаснио је Накарада Танјугу и додао да ће део те опреме остати Музеју, а други део ће у договору са донаторима и финансијерима бити расподељен другим институцијама културе у Србији.

О буџету ће, каже, моћи да говори уочи отварања изложбе, али наглашава да је продукција јако скупа.

„Ако хоћете јако добре изложбе да доведете у Србију, оне коштају. Не можете да имате јагуара, а да га сервисирате као фићу. Овакве блокбастер изложбе коштају, али Србија их заслужује”, сматра Накарада.

Абрамовић ће у Београду бити скоро две недеље, али Накарада не сме још увек да открива датум њеног доласка.

„Она мора да има концентрацију за изложбу, а не да је сви њени фанови спопадају. Још не знамо ко ће са њом доћи, а наше велико задовољство је што ће највероватније доћи Улај из Љубљане, мада то зависи од његовог здравља. Имамо најаве да ће њени пријатељи навратити у неко време. Сви ме питају да ли ће Лејди Гага доћи. Можда, не знамо још увек. Ово ће бити највећи културни доживљај који је Србија дуго ишчекивала и заслужила”, истакао је Накарада.

Велика ретроспективна изложба „Чистач” Марине Абрамовић трајаће до 20. јануара наредне године.

Политика

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x