НОВИ ФАКУЛТЕТИ БИЋЕ И ПРЕКО ДУНАВА

НОВИ ФАКУЛТЕТИ БИЋЕ И ПРЕКО ДУНАВА

Нови факултети биће и преко Дунава Фото: Илустрација

Наредне године требало би да буду расписани архитектонски конкурси и да почне пројектовање факултета и студентског кампуса на левој обали Дунава, чиме ће почети реализација идеје садашњих београдских власти да бар део високог школства буде измештен из центра главног града и с Новог Београда.

То за „Политику” открива архитекта Марко Стојчић, главни градски урбаниста, и додаје да би градња факултета на левој страни Дунава требало да почне 2023, најкасније 2024. године.

ЧИТАЈТЕ И: БЛОК 4 ДОБИЈА ХОТЕЛ КОД ХАЛЕ СПОРТОВА НА НОВОМ БЕОГРАДУ

Тек треба да се одреди који ће факултет бити изграђен, као и кампус који је усмерен на њега и чија величина ће зависити од процене броја студената који ће уписивати нову високошколску установу.

Одлука ће, наглашава, бити донета уз консултације с Министарством просвете и Универзитетом у Београду, као и уз анкетирање грађана. Уз то ће, каже, бити планирани и објекти за становање научно-наставног особља, уз наду да ће их станови задржати да остану на овим просторима.

Градски урбаниста истиче да постоји парцела која се наслања на насељени део Борче, погодна за градњу новог универзитетског огранка. Каже да би факултет требало да никне у природном окружењу које ће настојати да очувају јер је уз тамошњи пошумљени простор могуће изградити планиране објекте.

БОНУС ВИДЕО

Стојчић истиче да је ширење високог школства на леву обалу Дунава покренуто на иницијативу града Београда, и то у складу с новим генералним урбанистичким планом (ГУП) главног града који исцртава његов стратешки планирани развој у наредне две деценије. У оквиру тога је предвиђено да Београд постане полицентричан град. Односно да све битне установе, међу којима је и високо школство, буду распоређене на читаву површину метрополе, а не као досад да буду концентрисане на центар и Нови Београд.

– Разматрајући разраду тог плана дошли смо до тога да насеља на левој обали Дунава, у општини Палилула, имају довољно становништва да добију две средње школе и један факултет. Градиће се гимназија, а испитаћемо потребе грађана за том другом средњом школом, јер они најбоље знају ка којим установама им деца километрима путују како би се образовала.

Анкета је направљена ових дана и требало би наредне недеље да буде постављена на сајт скупштине града да је Палилулци попуњавају.

Измештањем бар дела средњег и високог школства ван центра желимо и да смањимо непотребна путовања по граду.

ФАКУЛТЕТ МУЗИЧКЕ УМЕТНОСТИ НА ДОРЋОЛУ

Идеја ГУП-а је да оформимо нове центре високог образовања с једнаким или бољим условима као у европским земљама, што ће омогућити да смањимо број студената који одлазе у иностранство, али и да привучемо академце из региона – истиче Стојчић.

Тиме ће настојати да задрже у Београду високообразоване грађане, као носиоце економског развоја Србије у наредни деценијама.

Први урбаниста главног града открива и да је у припреми и локација за изградњу Факултета музичке уметности (ФМУ) на Дорћолу, и то у оквиру плана за уређење такозваног линијског паркa, између Бетон-хале и Панчевачког моста.

– У том плану је предвиђена градња и другог факултета на Дорћолу. Видећемо који ће бити. А план полицентричног ширења града предвиђа и измештање Факултета примењених уметности. Садашња зграда у Улици краља Петра биће срушена, а факултет ће бити у новом и већем објекту који ћемо подићи у Карађорђевој улици – открива Стојчић.

СПОРТСКИ КОМПЛЕКС НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ ОД СКОРО 100.000 М2

Политика

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x