ПАНЧЕВО ДОБИЈА НОВО НАСЕЉЕ СА ТРИ КУЛЕ

ПАНЧЕВО СТАКЛАРА ГЛАВНА .jpg

Фото: Положај будућег насеља према Плану генералне регулације

На простору од 500.000 квадратних метара комплекса старе Стакларе биће изграђени стамбено-пословни објекти са три куле висине од 100 метара, што је изазвало полемику у јавности

Панчево ће на простору некадашње Индустрије стакла добити комплекс за 19.000 становника, пише Политика.

Изградња новог стамбеног насеља извесна је након што су одборници скупштине града усвојили измене и допуне „Плана генералне регулације за целину 7 Лука Дунав, Гринфилд, Стара Утва и Стаклара у насељеном месту Панчево”.

Инвеститор „Промист” ДОО Нови Сад, власник Стакларе, планира да на простору од 500.000 квадратних метара изгради стамбене објекте блоковског типа (кондоминијум) са пословањем у високом приземљу, као и стамбено-пословни објекат са три куле које ће достизати висине од 100 метара.

Нови комплекс на потезу старе Стакларе имаће, како је наведено, све потребне пратеће садржаје, а усвојеним изменама Плана констатована потреба обезбеђивања директног приступа насељу из постојећих саобраћајница, као и могућност да се из смера Београда ка Панчеву омогуће потребна скретања.

панчево стаклара
панчево стаклара

Тиме би се, како се даље наводи, олакшао приступ будућим садржајима, али и свим наменама овог дела града, првенствено већ постојећој спортској хали и базену у насељу Стрелиште, али и будућем међународном фудбалском терену.

70 ПРИМЕДБИ НА ПЛАН

За месец дана јавног увида Нацрта ПГР пристигло је 70 примедби грађана, активиста и опозиције, који су своје сумње, па и незадовољство исказали и на јавној расправи.

Њима највише сметају три куле од по 100 метара, што, како су навели, није у складу са естетским и функционалним карактеристикама зоне у којој се изградња планира, али и целог града.

Примедбе су ишле и у правцу закључка да ће стамбени кондоминијум за 19.000 становника, као дугорочну последицу имати значајну промену у демографској структури, повећавање густине насељености, те да ће то бити удар на већ пренапету комуналну, али и социјалну инфраструктуру и јавне услуге.

Предметна локација, упозоравају, у непосредној је близини Јужне зоне и индустријске пруге којом се свакодневно превозе опасне материје, те је посебно проблематична у контексту негативних последица по животну средину. Незадовољни, између осталог, тврде и да су измене и допуне ПГР у директној супротности са генералним урбанистичким планом Панчева којим је, како наводе, овај потез требало да буде активиран као простор урбане лабораторије (култура, уметност, образовање, одрживи развој, центар за младе, пословни инкубатор…) и да је објекат Стакларе индустријско наслеђе и да има велики културни и туристички/привредни потенцијал.

Из Јавног предузећа „Урбанизам” Панчево подсећају да су испуњене све законске процедуре, које подразумевају и јавну расправу, а да је у овом случају реч о становању са потпуно компатибилним наменама.

„Нема разлога за страх и бригу, јер су по планском документу предвиђени капацитети струје, воде, одношења смећа, саобраћајница и објекти јавне намене, као што су предшколске и школске установе, амбуланте, верски објекти, спортски терени, тржни центри и простори за јавно коришћење, зелене површине, пешачке и бициклистичке стазе.

Кад је реч о изградњи три куле од по стотину метара, тај део града најприкладнији је за такав пројекат, јер пре свега није реч о зони центра града, нити о зони која је под било којом врстом заштите. Такође, то није ни зона где постоји урбана матрица, нити је зона у којој постоје било каква ограничења. Ако постоји део Панчева где треба да се изгради овакав комплекс, онда је то локација на којој смо га планирали”, истакао је Славе Бојаџијевски, директор ЈП „Урбанизам” Панчево.

Политика

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И: КУЛА ОД 100 МЕТАРА ПОРЕД СТАНИЦЕ НА НОВОМ БЕОГРАДУ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

1 Коментар
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
miami
miami
26 дани пре

Staklara sa dimnjacima im jeste estetski dobro,… Читај даље »

1
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x