ТЕСЛИН МУЗЕЈ СЕЛЕ У ,,ЈУГОШПЕД“

ТЕСЛИН МУЗЕЈ СЕЛЕ У ЈУГОШПЕД

Будући музеј Николе Тесле Фото: Београдске.рс

Министар културе Никола Селаковић потписао је данас уговоре о реконструкцији објеката некадашње фабрике хартије „Милан Вапа“ и зграде Поште на Савском тргу и њихове пренамене у објекте културе.

Селаковић је истакао да је предмет оба уговора регулисање међусобних права и обавеза које се тичу изградње и реновирања два објекта од изузетног значаја за културу у Србији, а нарочито културу у Београду.

„Пројекат ‘Скок у будућност – EXPO 2027’ јесте прилика да нашу престоницу обогатимо новим културним садржајимa. Управо из тог разлога на Савском тргу, поред старе зграде Железничке станице у којој ће се налазити Историјски музеј Србије, биће у потпуности обновљена стара зграда некадашње Поште број 2 архитекте Момира Коруновића са једном од најлепших фасада које је Београд икада имао. У њој ће се налазити седиште једног музеја и две позоришне сцене“, истакао је Селаковић.

Министар је прецизирао да ће другим уговором, који се односи на адаптацију објекта који је користило некадашње предузеће „Југошпед“ за потребе фабрике хартије Милана Вапе, своје седиште добити Музеј Николе Тесле.

„То је озбиљно велики задатак који стоји пред нама до 2027. године. Београд треба да добије смештај за пет великих музеја – неких нових, а неких који већ постоје, али раде у скученим и лошим условима, као што је то Музеј Николе Тесле. Само у овом случају, Музеј Николе Тесле добиће на коришћење површину која је скоро 20 пута већа од оне у којој се ова установа културе, иначе наш најпосећенији музеј, налази“, рекао је Селаковић.

Уговоре у Министарству културе Селаковић је потписао са директором Републичке дирекције за имовину Републике Србије Јованом Воркапићем и директорком предузећа „Београд на води д.о.о.“ Зораном Бурлић. Оба уговора предвиђају да је рок за израду пројектне документације, извођење радова и опремање оба објекта јун 2027. године, саопштено је из министарства културе.

kultura.gov.rs

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И: СПРЕМА СЕ ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА ОБНОВУ ПИЈАЦЕ СКАДАРЛИЈА

ГЛЕДАЈТЕ НА НАШЕМ ЈУТЈУБ КАНАЛУ:

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x