СПРЕМА СЕ ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА ОБНОВУ ПИЈАЦЕ СКАДАРЛИЈА

МЕТРО СТАНИЦА И ПИЈАЦА СКАДАРЛИЈА НА ЈАВНОМ УВИДУ

Идејно решење аутора Зорице Савичић и Зорана Дмитровића

Секретаријат за инвестиције града Београда расписао је јавну набавку за израду техничке документације за изградњу Бајлонијеве пијаце (званично пијаца Скадарлија). На том простору како је и раније најављивано, уз нови пијачни комплекс у плану је и метро станица „Скадарлија“.

За предметну локацију урађен је и потврђен једниствен Урбанистички пројекат од 3. октобра 2023.године. за обе намене, метро станицу и пијацу, подсећа се у документацији, преноси Екапија.

Локација подељена на две функционалне намене – метро станица и пијаца.

За сваку од намена израђује се посебна техничка документација и издају независне дозволе надлежних имаоца јавних овлашћења. Објекат метро станице је подземни са продорима на површину техничких и комуникационих вертикала. Објекат пијаце једним својим делом прелази преко подземног објекта метро станице.

Метро станица се планира као независна функционална и грађевинска целина. Улаз у станицу планиран је са платоа из правца Скадарске. У другом делу грађевинске парцеле, у склопу објекта пијаце у подземним етажама се планира изградња јавне гараже са приступом из улице Ђорђа Јовановића.

МЕТРО СТАНИЦА И ПИЈАЦА СКАДАРЛИЈА НА ЈАВНОМ УВИДУ
МЕТРО СТАНИЦА И ПИЈАЦА СКАДАРЛИЈА НА ЈАВНОМ УВИДУ

КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ И ФУКЦИОНИСАТИ ПРОСТОР

По основној намени блок у целости задржава своју функцију пијаце, с тим што се дају услови за њено осавремењивање и побољшање организације уз усаглашавање са зоном метро станице.

Сви постојећи зидани и монтажни објекти у оквиру комплекса се уклањају. Уклањање може бити сукцесивно, у етапама, зависно од инвестиционог програма изградње објеката, саобраћајница, комуналне инфраструктуре и уређења слободних површина.

Постојећи пијачни плато налази се на нагнутом терену, са висинском разликом од око 6 метара, који је у паду дијагонално од раскрснице Џорџа Вашингтона и Дринчићеве. Такав нагиб терена упућује и на могућност каскадирања платоа и размештања потребних програмских садржаја испод хоризонталне равни платоа. Нову физичку структуру формирати у складу са карактером и традицијом простора и визурама које су присутне из правца ободних улица и простора у непосредној околини, према постојећим вредностима појединачних објеката (Евангелистичка црква, пивара Бајлони и др.). Простор „трга“ који се формира у оквиру пијачног платоа је намењен различитим манифестацијама, посебним продајним изложбама, градским свечаностима и сл – истиче се у документацији.

Простор треба третирати двојако – као зелену пијацу и као јавни градски простор – трг, оријентисан према Евангелистичкој цркви.

Јавне просторе и отворене површине пројектовати тако да се истакне приступ новопланираној метро станици, као и да се омогући несметана веза евакуационих излаза из простора метро станице и ободних улица. Пијачни простор, у складу са денивелацијом терена, предвидети на два нивоа, горњи отворени простор пијаце на тргу и сутеренски простор пијачне хале. Горњи плато формирати са приступом из зоне око Битеф театра и доњи трг, са приступом из правца Скадарске улице. Средишни простор пијаце наткрити и функционално организовати на начин да задовољава хигијенске услове модерног пијачног простора. Економске и техничке приступе пијаци заклонити и учинити визуелно што мање уочљиви, а нарочито све прљаве функције (смеће, утовари, истовари и слично) – указано је у документацији.

(Фото: Принт сцреен / Тендерска документација)

Треба предвидети могућност затварања пијаце – неколико приступа са капијама, као и да се у ободним деловима пијаце планирају се локали који могу имати приступ са спољне стране и који могу имати радно време независно од рада пијаце.

  • Продајни простор окренути ка улици или тргу (локали) су класичног типа са излогом са или без простора у оквиру локала за купце зависно од величине локала. Сваки локал треба да има минималну гардеробу, мокри чвор и магацин или добру везу са магацинским простором. На простору трга могуће је организовати пијацу у преподневним сатима са обавезом да се такве тезге и роба на њима или односе са локације пијаце или се складиште у оквиру пијаце у посебним магацинима -напомиње се у документацији.

Потребно је обезбедити и простор за одлагање бицикала – држаче за бицикле, у складу са просторним могућностима – указано је у документацији.

Како се подсећа, постојећа површина комплекса је око 9.416,00 м2, а тачна површина грађевинских парцела ће се утврдити након поделе у складу са различитим зонама-наменама.

Приликом израде техничке документације обавезна је сарадња са ЈКП „Метро и воз“, као и сарадња са ауторима идејног решења пијаце Скадарлија у току израде свих фаза техничке документације – напомиње се у документацији.

Простор формиран пре скоро једног века

Простор пијаце Бајлони формирана је 1927.године. Између два светска рата ова пијаца је најпре радила као „кванташ“. Пијацу је основао и држао чувени јеврејски трговац Бајлони, по коме је и добила назив који и данас користе многи грађани, без обзира што је 1946. године пијаца службено променила назив у „Скадарлија“. Те исте године на овој пијаци, која се налази на десетак минута од Теразија, почиње да се продаје роба на мало и велико. Простор данашње пијаце лоциран је у ортогоналној шеми уличних матрица Џорџа Вашингтона, Скадарске, Ђорђа Јовановића и Дринчићеве, за разлику од ободне контакт зоне, где евидентна зракаста урбана планиметрија, чије су основе карактеристични неправилни троугласти градски блокови са скверовима различитих облика на раскрсницама улица. Ова пијаца је изузетно значајна, јер се процењује да се на њој снабдева око 100.000 потрошача, подсећа се у документацији.

Процењена вредност ове јавне набавке је 37 милиона динара без ПДВ-а.

Рок за достављање понуда је 21. јун.

Екапија, Портал јавних набавки, Беоинфо

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И: ПРОДАЈЕ СЕ СТАРА ШЕЋЕРАНА НА ЧУКАРИЦИ

ОТВАРАЊЕ МУЗЕЈА ВАЗДУХОПЛОВСТВА ДО 2027.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

1 Коментар
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Pera
Pera
1 месец пре

Treba razmotriti da se ukloni pijaca i… Читај даље »

1
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x