ПРОДАТА СТАРА ШЕЋЕРАНА, КУПАЦ СА ИСТЕ АДРЕСЕ

ПРОДАТА СТАРА ШЕЋЕРАНА, КУПАЦ СА ИСТЕ АДРЕСЕ

Комплекс Старе шећеране Фото: Београдске.рс

Комплекс „Фабрике шећера“ за 690 милиона је на јавном надметању купила фирма „Врење д.о.о“, која се налази на истој адреси као и Шећерана – у Радничкој 3 у Београду.

Купац Шећеране је „Друштво са ограниченом одговорношћу Индустрија шпирита Врење Београд (Чукарица)“, а фирма је регистрована за производњу осталих прехрамбених производа.

Две трећине „Врења д.о.о“ поседује „ПАН-АЛКО СИСТЕМ ДОО“ из Београда, такође регистрован у Радничкој 3. Стопроцентни власник „ПАН-АЛКО СИСТЕМА“ је Владо Станишић, држављанин Црне Горе.

Власник једне трећине „Врења“ је фирма „Конкорд вест“ Жељка Дрчелића, регистрована за изградњу стамбених и нестамбених зграда.

Према јавно доступним подацима, Дрчелић је преко „Конкорд веста“ у сувласништво фирме „Врење д.о.о.“ ушао пре годину дана и осам месеци, преноси Н1.

„Конкорд вест“ је познат по низу послова које су радили за државу, међу којима је и реконструкција зграде полиције у Љермонтовој улици. За милијарду динара ова фирма је монтирала монтажне кућића за комуналне полицајце, „Београдске личне“, а за извођење радова на канализацији у општини Раковица, добили су уговор вредан 191 милиона динара (са ПДВ), односно 1,6 милиона евра.

Како се види из огласа за продају Шећеране, на једном објекту у комплексу право својине има „Индустрија шпирита Врење“. „Потенцијално право на земљишту“ које се води као градско грађевинско на катастарској парцели 10095/1 са правом коришћења, поред Шећеране, има и „Врење“.

АКТИВИСТИ ПОКУШАЛИ ДА СПРЕЧЕ ПРОДАЈУ

Почетна цена износила је 680 милиона динара.

Лицитацију су покушали да спрече народни посланици Александар Јовановић Ћута и Данијела Несторовић, као и група активиста.

Агенција за лиценцирање стечајних управника у саопштењу је истакла да уколико Република Србија у складу са чланом 103. Закона о културном наслеђу одлучи да не искористи право прече куповине у складу са огласом од 10. маја 2024. године, стечајни управник ће закључити уговор о купопродаји са најбољим понуђачем.

Ако се ситуација не промени, купац Старе шећеране добија 18 непокретности, од којих најмања има 37, а највећа 3.716 квадрата. Међу објектима који су продати је и Установа културе Позориште КПГТ, које се налази у комплексу Старе шећеране, а које је од 2021. године градска установа.

Комплекс „Фабрика шећера“ је од 1984. године културно добро, а налази се у оквиру просторно културно-историјске целине „Топчидер“, која је од 1987. године културно добро од историјског значаја.

N1, EKAPIJA

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И: ХОТЕЛ УНИОН НА ПРОДАЈУ

АРХИТЕКТЕ ПРОТИВ РУШЕЊА САЈМА И ГЕНЕРАЛШТАБА

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x