ЗАБЕЛЕЛО СЕ ВЕЛИКО СТЕПЕНИШТЕ НА КАЛЕМЕГДАНУ (ВИДЕО)

Велико степениште „Београдске тврђаве” није више оронуло, испуцало и испрано кишама.

Напротив, сада својом белином „купа” цео простор парка Калемегдан. Обимни радови на овом степеништу, после четири месеца, приводе се крају. Тренутно се степениште премазује слојем који ће га заштитити од падавина, јаких и ниских температура, али и графита.

 

– Обнова и санација степеништа подразумевала је уређење степеника, ограде, али и враћање камених жардињера које су некада красиле овај простор. Одлучено је да се за реконструкцију набави квалитетан камен приближан оригиналном. За градњу је некада коришћен брачки који није био отпоран на мраз.

Велико степениште је добило нови камен. У сарадњи са петролозима одлучили смо да набавимо кречњак из Даниловграда. Урадили смо и девет жардињера које су некада постојале на степеништу. Оне су начиње од пешчара са Белих вода – објашњава архитекта – конзерватор Невенка Новаковић, виши стручни сарадник у Заводу за заштиту споменика културе града Београда.

Конзерваторски радови били су, каже, захтевни и подразумевали су, осим уклањања изломљених газишта, чишћење степеништа и замену поломљених стубића.

За прву фазу обнове из буџета града издвојено је око четрнаест и по милиона динара. Сређивање простора око њега радиће се у оквиру фазе два када је планирана рестаурација дела Савског шеталишта од Великих степеница ка равелину „Краљ капије”.

РЕКОНСТРУКЦИЈА СТАЗА НА КАЛЕМЕГДАНУ

У току је скидање оронулог асфалта са шеталишта које ће бити реконструисано. Иако су неки грађани мислили да је у току припрема за градњу гондоле, табла на градилишту показује да је у току санација пешачких стаза на Калемегдану. 

 

Грађевинска табла која потврђује да је реч о санацији стаза Фото: Београдске
Скидање оронулог асфалта Фото: Београдске

ИСТОРИЈА ИЗГРАДЊЕ ВЕЛИКОГ СТЕПЕНИШТА

Велико степениште са терасом смештено је на простору југозападног тврђавског фронта, односно на месту где се раније налазио ров и скривени пут. Уређење овог дела простора почело је у току обимних радова у парку Калемегдан после Великог рата.

Идејни пројекат је ауторско дело Александра Крстића, шефа одсека за паркове. Крстићев пројекат предвидео је степениште са два правоугаона подеста, као решење за постојећу висинску разлику.
Већ неколико година после наведених радова извршена је и реконструкција Савског шеталишта, највероватније због проблема статичке природе. Пројекат реконструкције поверен је архитекти А. Челпанбајеву, а радови су обављени 1932. и 1933. године.

Велико степениште је приликом бомбардовања 1941. и за време Другог светског рата, а у току педесетих и шездесетих година 20. века је запуштено. Одлука да се крене са санацијом и рестаурацијом донета је 1987. године, а 1989. поново је направљена ограда и постављена су нова газишта. Последња санација великог степеништа рађена је 2006.

Осим степеништа, на Београдској тврђави недавно је обновљен и мост ка Сахат кули. Замењена је метална конструкција, односно носачи моста, и око 60 подних греда.

 

Читајте још: КАРАЂОРЂЕВОМ УЛИЦОМ НА ТОЧКОВИМА ОД 1. СЕПТЕМБРА

 

Београдске, Политика

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x