ЗБОГ ПРОТЕСТА НОВИ ПЛАН ЗА ПАРК ВОЈВОДЕ ВУКА

Првобитно замишљен као сквер испуњен скулптурама Олге Јеврић, по замисли архитекте Бориса Подреке, Парк „Пролеће“ код војводе Вука добио је нови план реконструкције. 

Због протеста станара околних улица који су захтевали више зеленила прибегло се новом решењу, па је, како је недавно то изјавио Марко Стојичић, градски урбаниста, проценат зелених површина новим планом подигнут на више од 50 процената.

Такође, и сама Улица Топличин венац,  која чини окосницу парка остаје отворена за саобраћај, поплочана ситном каменом коцком.

Ово је један од старијих београдских паркова, али није довољно уређен. То је место где нема довољно зеленила и сасвим сигурно овај парк може да буде лепши – рекао је Горан Весић заменик градоначелника и додао да ће у оквиру реконструкције парка бити засађено 19 нових стабала.

 

Парк војводе Вука старо решење Бориса Подреке Фото: Беоинфо

Навео је да реконструкција Топличиног венца успешно напредује и додао да ће улица Вука Караџића бити пешачка зона како би се обезбедила веза кроз Поп Лукину према Косанчићевом венцу, док ће Чубрина улица остати улица успореног саобраћаја.

– Ми смо посебно срећни што уређујемо центар града. Ово су пројекти које постоје деценијама, прављени још 80-их година прошлог века. Нажалост, нико није имао ни жеље, ни воље, ни снаге, а ни пара да ово уради. Ми смо прва власт која ово уређује – рекао је Весић.

Ново, поједностављено решење, са већим процентом зеленила. Фото: Блиц

Да подсетимо, простор од 3.700 квадратних метара оивичен улицама Вука Караџића, Царице Милице и Топличиним венцем замишљен је био као омаж Олги Јеврић, вајарки и академику. Поред њених њених скулптура  стари пројекат је предвиђао фонтане, зелене перголе, мини-степеништа са исписаним стиховима српских песника, дечје игралиште.

Како ће према новом плану дефинитивно изгледати знаћемо већ почетком септембра.

Тада је планирано његово отварање, пошто су радови на уређењу почели данас.

Почели радови на обнови парка „Пролеће“ Фото: Београдске

 

 

Блиц, Телеграф, Беоинфо, Београдске

 

Читајте још: Београд добија још споменика, од којих један већ има

 

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x