БЕОГРАД ДОБИЈА ЈОШ СПОМЕНИКА, ОД КОЈИХ ЈЕДАН ВЕЋ ИМА

Седница Скупштине града Београда, са позамашним дневним редом, још није почела иако је била заказана за 10.00 часова, а део опозиције предвођен Савезом за Србију, ни овога пута неће присуствовати заседању, преносе поједини медији.

 

У холу је дошло до краће расправе посланика опозиције и појединих грађана који су се ту затекли, а испред зграде су остали житељи Чукарице који протестују због најављеног усвајања Плана детаљне регулације за део Бановог брда.

 

Одборници Скупштине града расправљаће данас о завршном рачуну буџета за 2018. годину, боравишним таксама, увођењу система јавних бицикала, промени назива улица на општинама Раковица, Чукарица, Земун, подизању споменика деспоту Стефану Лазаревићу, Николају Краснову и Милоју Мићи Орловићу.

 

Након споменика Бориславу Пекићу, Милутину Миланковићу, а од прошле недеље и „Црнотравцу неимару“, Скупштина града усвојиће одлуку о подизању споменика још три личности, значајне за Београд.

Николај Краснов, познати руски архитекта и градитељ многих зграда у престоници, добиће споменик на Малом Ташмајдану, на основу раније иницијативе Секретаријата за културу и тадашњег секретара Владана Вукосављевића, који је како пише у предлогу, својим стваралаштвом оставио важан и неизбрисив траг у архитектури Београда.

Фото: Београдска тврђава

Локација за постављање споменика налазиће се непосредно наспрам фасада и главног улаза у објекат Архива Србије, што је зграда коју је и пројектовао.

Чувени југословенски телевизијски водитељ и новинар Милоје Мића Орловић добиће споменик испред зграде Радио Телевизије Србије у Таковској 10, на основу иницијативе Радио Телевизије Србије, а донацијом једне фирме поводом 60 година постојања РТС. Споменик је ауторско дело вајара Небојше Савовића Неса и израђен је у мермеру.

 

На иницијативу Горана Весића, Београд ће на простору између улица Гундулићев венац, Дринчићеве и Палмотићеве улице добити споменик Деспоту Стефану Лазаревићу, средствима Града Београда.

 

– Узимајући у обзир чињеницу да две улице у Београду већ носе његово име, а због изузетног значаја у нашој историји, тј вођењу српске деспотовине у њеним најтежим тренуцима и утемељењу Београда као српске престонице, деспот Стефан заслужује и спомен-обележје – стоји у предлогу одлуке за сутрашњу Скупштину Града Београда.

Читајте још: Решава се један велики недостатак на Бранковом мосту

Блиц

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x