ДАН ПОСЛЕ ПОТОПА ЈОШ УВЕК СЕ САНИРАЈУ ПОСЛЕДИЦЕ

Од 360 београдских вртића само вртић „Пахуљица“ на општини Палилула јутрос није примио децу, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак и указао да је ситуација у вртићима, након обилних падавина, под контролом.

„Највише проблема имали смо у вртићима на Палилули, и то на левој обали Дунава. Јутрос смо децу из вртића Пахуљица пребацили у вртић Весељко, сви други проблеми су санирани или су санације у току“, рекао је Гак, саопштио је Беоинфо.

Он је истакао да је јутрос после састанка процењено да се једино из вртића „Пахуљица”, у коме је стање било најтеже, деца морају изместити, док је санација овог вртића у Котежу у току и очекује се да се деца већ сутра врате у вртић пошто се данас заврши дезинфекција.

Гак је поручио да ће у свим вртићима бити настављена ноћна дежурства, док год се временски услови не стабилизују, наводи се у саопштењу.

Гејзир у Цвијићевој улици Фото: Твитер

 

Више од 6.000 домаћинстава, махом у Земуну и Новом Београду, остало је без струје и у току ноћи се радило на отклањању кварова на трафо станицама.

Најугроженија је лева обала Дунава, где је пало око 100 литара кише за 45 минута, што је количина која падне за један месец на територији Београда, навео је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је рекао да у општини Палилула има довољно пумпи за поплављену леву обалу Дунава, али да је проблем не могу све пумпе да раде истовремено, јер вода нема где да отече док је земља не упије.

„Падавине које су нас задесиле данас су друге велике падавине у року од три дана. У Земуну је пало око 50 литара, на Бежанији око 60 литара, на Макишу око 40 литара кише”, навео је Весић, додајући да су поједине делове Београда погодиле неоубичајено велике падавине.

 

Поплаве на аутопуту Фото: Алекса Белић, Твитер

КАНАЛИЗАЦИЈА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ ПРОБЛЕМА

Весић је указао да не постоји канализација која може да прими толике количине воде. Како каже, у деловима Београда где постоји канализација, вода полако отиче, али је највећи проблем лева обала Дунава, где канализације нема.

„Проблем је што тамо има доста септичких јама, тако да претпостављам да се доста тих јама излило, са чим ћемо морати да се бавимо наредних дана. Имамо довољно механизације и довољно пумпи за читаву леву обалу Дунава”, истакао је Весић.

Заменик градоначелинка додаје да су се у рад на терену укључиле и јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а, као и „Београдводе”. „Оно што грађани треба да знају је да не можемо да радимо истовремено све, јер су још увек пуни канали. Бићемо на терену док не решимо проблем на левој обали Дунава”, рекао је Весић.

Према његовим речима, донета је одлука да Завод за јавно здравље процени колико је загађено земљиште због изливања септичких јама, а да ће потом извршити хемијске третмане како би земљиште било очишћено.

Због чињенице да су падавине створиле идеалне услове за комарце, донета је одлука да се поново ангажују авиони који ће запрашивати, наводи Весић, а преноси Танјуг.

 

ЗА ДВА САТА ПАЛО ВИШЕ КИШЕ НЕГО ЗА МЕСЕЦ ДАНА

 

У појединим деловима Београда у недељу је за нешто мање од два сата пала већа количина кише него за цео један месец. Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, у Борчи је јуче пало око 100 литара кише по квадратном метру, док је посечна количина падавина на основу 100-годишњег низа за месец јун 85 литара, објаснила је за Танјуг Невена Живановић, дежурна прогностичарка РХМЗ-а.

Количина падавина била је изразито неуједначена, тако да је у појединим деловима престонице пало мање од 10 литара, односно на Кошутњаку седам литара и на Петловом Брду четири литра, рекла је Живановић.

Знатно јаче падавине погодиле су Земун и Бежанијску Косу, где је током јаког грмљавинског невремена пало око 50 до 60 литара кише, наводи Живановић. У центру града пало је око 30 литара по метру квадратном.

 

МАРИЋ: ЕВАКУИСАНО 12 ОСОБА

 

Због последица обилних кишних падавина, које су у поподневним часовима захватиле територију града Београда, припадници  Сектора за ванредне ситуације интервенисали су 37 пута и из поплављених објеката спасено је укупно 12 особа.

Највећих проблема било је на територији општине Палилула, тачније у насељима Борча, Овча, Крњача и Котеж, где су и даље на терену припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд. У насељу Борча из поплављених кућа спасено је 7 особа. Ватрогасци-спасиоци су из Улице Дринске дивизије евакуисали пет људи, а две старије особе су спасене из домаћинства у Обровачкој улици.

Тренутно је у Београду ангажовано 90 ватрогасаца-спасилаца са 23 возила, а активиран је и тим за испумпавање воде са пумпама великом капацитета.“

 

Политика, Н1, Беоинфо

Читајте још: Евакуација Ада шопинг мола због поплаве

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x