ШОКАНТНА ФОТОГРАФИЈА: ОВО ЈЕ ИЗ ВАЗДУХА КОЈИ УДИШЕМО

(Ваздух у Београду Фото: Игор Смолић/фб)

 

Ваздух у Београду вечерас је нешто чистији него претходних дана, показују подаци са сајта за праћење загађења ваздуха Airvisual.com. 

Београд због захлађења и кише више није у првих десет најзагађенијих градова на свету.

Последњих неколико дана ситуација је била алармантна, а то показује и фотографија која је изненадила бројне кориснике интернета.

Научници из Института за физику у два наврата по 24 часа филтрирали око 55 кубних метара ваздуха, па сликали филтере.

Научници из Института за физику у Београду извели су експеримент како би показали колико је велика била загађеност ваздуха у престоници.

Они су у два наврата по 24 часа филтрирали око 55 кубних метара ваздуха 24/25. и 25/26. октобра, а фотографија црних филтера говори сама за себе. Колико је ваздух у Београду био прљав види се у поређењу са чистим филтером који се налази изнад на фотографији.

Тако су настали филтери који показују да је концентрација повишена у односу на граничне вредности, а наши резултати се поклапају са оним које има СЕПА и Градски завод за јавно здравље.

Овако је за „Новости“ др Мира Аничић Урошевић виши научни сарадник Института за физику, појаснила фотографију која кружи интернетом на којој се може видети изглед филтера након двадесетчетворочасовног филтрирања око 55 кубних метара ваздуха за 24. и 25. те за 25. и 26. октобар.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10157587678768290&set=a.10152580579473290&type=3&theater

Мерења су вршена у Земуну где се Институт налази и да се показало да је ваздух загађен исто као и на местима где су мерења вршили СЕПА и Градски завод за јавно здравље, каже др Аничић Урошевић.

Лука Илић, дипломирани меторолог и истраживач сарадник у Инстититу за физику каже  да су ове честице измерене због неповољне метеоролошке концентрације.

– Разлог загађења је појава јаких призремних инверзија које су спречиле кретање ваздуха у вертикалном правцу и мешање са чистим ваздухом на висини. У недостатку ветра и падавина дошло је до нагомилавања честица у приземном слоју ваздуха – појашњава Лука Илић.

Читајте још: Гори депонија у Винчи, тврди опозиција. Град демантује

 

Новости

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x