ГОРИ ДЕПОНИЈА У ВИНЧИ, ТВРДИ ОПОЗИЦИЈА. ГРАД ДЕМАНТУЈЕ

(Депонија Винча Фото: Не давимо Београд)

 

Грађани су током дана осетили непријатне мирисе у ваздуху.

 

Узрок изузетно високе загађености ваздуха у Београду последњих дана је пожар који гори на депонији у Винчи, тврде у организацији Не давимо Београд и Странци слободе и правде.

Активисти ових организација данас су покушали да уђу у круг депоније како би снимили пожар али их је полиција у томе спречила.

Активисти ССП рекли су да су дошли како би снимили дим који куља са депоније и да, како су рекли, упозоре Београђане да морају да носе заштитне маске с обзиром да је ниво загађења у граду алармантан.

Активисти су у једном моменту легли на пут, како би блокирали пут да камиони не могу да прођу на депонију.

Тада је могло да дође до сукоба нервозних возача камиона који су чекали да уђу, односно изађу са депоније и активиста, али се све завршило на вербалном вређању, а полиција је спречила инцидент.

ДЕПОНИЈА ВИНЧА ПОНОВО ГОРИ

 

Раније данас иницијатива Не давимо Београд саопштила је поводом „рекордних вредности“ загађења ваздуха у главном граду, да „поново гори“ градска депонија смећа у Винчи. Иницијатива је од градоначелника Зорана Радојичића и његовог заменика Горана Весића затражила да се хитно обрате грађанима и објасне шта ће конкретно урадити како би ниво аеро загађења био смањен.

 

 

ГРАД БЕОГРАД САОПШТИО: НЕМА ОПАСНОСТИ

 

На депонији Винча нема отвореног пожара па самим тим ни опасности по људску и животну средину као и квалитет живота наших суграђана, утврдиле су стручне екипе ЈКП „Градска чистоћа”, Секеретаријата за инспекцијске послове, као и сектора за ванредне ситуације које су од јуче на терену, саопштено је из Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима.

Према речима Дарка Главаша, градског секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима екипе су током јучерашњег дана изашле на терен и врше активности како би се утврдило одакле долази дим и тренутно се врши санација тог дела депоније.

– Ово су ситуације које се често дешавају што и јесте један од разлога због којих је Град  Београд препознао овај вишедеценијски проблем и приступио затварању депоније у Винчи као и јавно-приватном партнерству. На тај начин решиће се вишедеценијски проблем грађана, направиће се постројење за прераду чврстог отпада, из чега ће се добијати топлотна и електрична енергија – рекао је Главаш додавши да је познато да ситуацију додатно погоршавају и самостални рециклери као и становици неформалних насеља који годинама на овој локацији пале гуме и одвозе свој отпад који тамо уништавају.

 

НЕ ДАВИМО БЕОГРАД: ЕВРОПСКА ИНВЕСТИЦИОНА БАНКА ОДБИЛА ДА ФИНАНСИРА СПАЛИОНИЦУ ЈЕР НЕ ИСПУЊАВА СТАНДАРДЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

 

Иницијатива Не давимо Београд добила је данас и званични одговор Европске инвестиционе банке, у коме се наводи да је одбила да финансира изградњу спалионице у Винчи, због последица које ће овај пројекат имати по циљеве у вези рециклирања отпада постављене у Поглављу 27, односно по приступање Србије Европској унији.

Изградња спалионице у Винчи у супротности је са европском директивом о управљању отпадом, посебно у делу који се тиче рециклирања и циркуларне економије. Иницијатива сматра да изградња спалионице не испуњава ни стандардне Европске уније у погледу заштите животне средине, те ће допринети даљем загађењу ваздуха са изузетно канцерогеним материјалима.

Посебно важан податак је да ће грађани и грађанке Београда у наредних 30 година платити преко милијарду и 150 милиона евра за спаљивање отпада, без могућности да се он поновно употреби.

 

СНС: ПРЕДСТАВНИЦИ СЗС ОМЕТАЛИ РАДНИКЕ ГРАДСКЕ ЧИСТОЋЕ

 

Београдски одбор Српске напредне странке оптужио је представнике Савеза за Србију да су на депонији у Винчи „ометали, узнемиравали и спречавали“ раднике Градске чистоће да, како се наводи, „раде свој посао“.

СНС је у саопштењу навео да је један од лидера Савеза за Србију, Драган Ђилас, „на депонију Винча послао своје хулигане у затамњеном џипу Г класе, чија је вредност више од 100.000 евра, како би застрашивали и малтретирали раднике“.

„Најоштрије осудјујемо напад Ђиласових хулигана који константно застрашују раднике Градске чистоће и питамо Ђиласа и представнике Савеза за Србију одакле им новац за прескупе аутомобиле“, стоји у саопштењу.

БЕОГРАД ДАНАС БИО ПРВИ НА СВЕТУ ПО ЗАГАЂЕНОСТИ ВАЗДУХА

Београдске.рс, Не давимо Београд, Беоинфо, Н1, СНС Београд,

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x