КНЕЗ МИХАИЛОВА И ДАЉЕ МЕЂУ НАЈСКУПЉИМ УЛИЦАМА НА СВЕТУ

КНЕЗ МИХАИЛОВА

Иако је у односу на период од пре три године када је последњи пут рађено ово рангирање цена закупа пословног простора у Кнез Михаиловој пала (просечно са 1080 на 989 евра по квадрату годишње), чувена улица скочила је на листи најскупљих за пет места па је сада 31.

Разлог томе је што је пад цена закупа код неких других градова још већи, тако да су су се померили на лествици наниже.

Глобално посматрано у 92 града просечан пад ренте изазван пандемијом износи 13 посто, стоји у најновијем традиционалном извештају глобалне агенције за некретнине Кушман и Вејкфилд (Cushman & Wakefield).

Извештај који се појавио крајем прошлог месеца није објављен још од 2019. па је његов тон обојен утицајем пандемије Ковида-19 на малопродајне зоне у свету.

У азијско-пацифичком региону ренте су пале за 17 процената због затварања граница и ограничења туризма у најважнијим местима.

Ренте су просечно сада 6 процената испод нивоа од пре Ковида 19.

ГЛОБАЛНА РАНГ ЛИСТА

Најскупља малопродајна дестинција на свету је њујоршка Пета авенија где квадрат пословног простора кошта 21.076 евра захваљујући чему се попела на прво место.

На друго место је пао Хонг Конг, где је у самом граду дошло до промене. Козвеј Беј није више најскупљи, већ је сада то кварт Цим Ша Цуи (15.134 евра по квадрату).

Трећу позицију заузима миланска Виа Монтенаполеоне, четврту Њу Бонд стрит у Лондону, док пето место припада париским Јелисејским пољима.

Највећи скок на листи је направио град Осло са 27 на 23 место, док највећи пад бележи варшавска трговачка улица Нови Свјат, пад са 32 на 36 место.

СКОПЉЕ НАЈЈЕФТИНИЈЕ У ЕВРОПИ

Београд у региону, односно, Кнез Михаилова улица и даље држи једну од највиших цена закупа.

Београд је са 31. позицијом и ценом од 989 евра скупљи од Букурешта(640), Варшаве(652), Софије(605), Загреба (873), Љубљане(698), Братиславе(524), Талина (361), Виљнуса (425) и Риге(419), док је јефтинији од центра Истанбула (1175), Будимпеште(1280), Хелсинкија(1373), Луксембурга(1687), Лисабона(1426)…

Најјефтинији шопинг простор у Европи има Скопље где просечна рента на годишњем нивоу износи 326 евра.

Када је европски континент у питању, наводи се да је почетак 2022. године био обећавајућ са већим обимом продаје него пре короне од 4,1 одсто, али је рат у Украјини тај замах успорио.

Према истраживачима компаније Кушман и Вејкфилд (Cushman & Wakefield) очекују се високи инфлаторни притисци током следеће године.

Прогнозира се нулти раст економије у зони Европске уније за 2023. годину и потрошачки индекс цена од 6,1 одсто.

Београдске, www.cushmanwakefield.com

ЧИТАЈТЕ И:

ЦЕНА КВАДРАТА НЕЋЕ СКОРО ПАДАТИ?

ИНВЕСТИТОР ЗГРАДЕ НА ПРОКОПУ ГРАДИЋЕ КОМПЛЕКС НА НОВОМ БЕОГРАДУ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x