ВЛАСНИЦИ СПЛАВОВА НАЈАВИЛИ ПРОТЕСТНУ ВОЖЊУ

ПОЧИЊЕ НАДМЕТАЊЕ ЗА СПЛАВОВЕ НА САВСКОМ КЕЈУ

Извор: Политика

Фото: Гугл/Београдске

Власници сплавова тврде су прописи на којима се темељи закуп водног земљишта у Београду неуставни и незаконити. – За своја права боре се већ две и по године

И док градоначелник тврди да ће се проблем решити лицитацијом за закуп водног земљишта власници објеката тврде да су многе раније донесене одлуке незаконите.

Они већ две и по године покушавају да укажу на своја права, због чега имају и правни тим. Представнице тог правног тима Ивана Благојевић, адвокат, и Весна Јосић, правник, покушале су медијима да укажу на неуставност прописа на којима се темељи закуп водног земљишта у Београду. До сада су се обратиле свим надлежним институцијама које су на њихове дописе углавном остале неме, пише Политика.

–  Највећа препрека у решавању проблема у приобаљу је Закон о водама. Изменом овог закона из 2018. године по први пут је предвиђена могућност закупа водног земљишта. Та одлука је супротна Уставу Републике Србије који предвиђа само стицање одређених права као што су закуп и концесија за добра у општој употреби, али не и за добра од општег интереса, где су вода и водно земљиште. Добра из општег интереса не могу бити предмет промета и закупа. Закон о водама допушта да се водно земљиште да у закуп, али не и Устав – објашњава Благојевићева и истиче да ово није борба против владајуће странке и они се ограђују од свих покушаја опозиције да њихов проблем искористи у политичке сврхе, јер њихова борба је искључиво правна.

И Одлука о утврђивању почетне висине закупнине по којој се водно земљиште у јавној својини може дати у закуп је, по њиховом мишљењу, спорна.

 – Ову одлуку донела је влада  2019. године и њоме се грубо дискриминишу сви плутајући објекти у граду у односу на исте у Војводини и остатку Србије. Цена закупа водног земљишта за плутајуће објекте у Београду је од 500 – 1.250 одсто већа од цене у Војводини. И у Смедереву има сплавова, али власници закупнину не плаћају. Против ове одлуке смо реаговали код Уставног суда 2020, али до данас нисмо добили никав одговор, мада га очекујемо – каже  Благојевићева.

И План места за постављање плутајућих објеката који је Скупштина града усвојила 2021. године, незаконит је, кажу, у целости, јер није испоштована законом прописана процедура за његово доношење.

– Пре доношења овог плана није расписана јавна расправа, иако су грађани потписали петицију и приложили је граду. Ту петицију потписало је три пута више грађана него што је потребно, али је план изгласан без јавне расправе. Садашњи план места само је допуна првог незаконитог, тако да је као такав и он правно не важећи – истиче Благојевићева.

Како каже Јосић, у медијској кампањи која је покренута против власника плутајућих објеката, градоначелник Шапић је у више наврата изјављивао да су сплавови апсолутно нелегални и да немају ниједан папир за боравак.

Власници око 130 плутајућих објеката најавили су за 5. децембар у 12 часова протестну вожњу са заустављањем испред Владе Србије и Скупштине града.

Учесници протеста кренуће од Ушћа, преко Теразија, Славије, задржаће се испред Владе Србије, на Тргу Николе Пашића и испред Скупштине града. Овај протест би требало да траје до 16 часова.

цео текст прочитајте на Политика

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ПОЧЕЛО ЈЕ НАДМЕТАЊЕ ЗА СПЛАВОВЕ НА САВСКОМ КЕЈУ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

1 Коментар
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
deda
deda
1 година пре

Ček… pa yar poyivanjem na pomenuti zakon… Читај даље »

1
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x