ДРУГА ЛИНИЈА БЕОГРАДСКОГ МЕТРОА: ПОТПИСАН УГОВОР ЗА ПРОЈЕКТОВАЊЕ

ДРУГА ЛИНИЈА БЕОГРАДСКОГ МЕТРОА

Друга линија београдског метроа треба да добије документацију у року од 25 месеци.

Град Београд, ЈКП „Београдски метро и воз” и француска компанија „Egis Rail” потписали су уговор за пројектовање друге линије београдског метроа, за коју је средства обезбедила Влада Републике Србије, рекао је Горан Весић гостујући у јутарњем програму Студија Б.

Он је истакао да ће француска компанија „Egis Rail”, према овом уговору, израдити техничку документацију, односно студију оправданости и идејни пројекат са студијом процене утицаја на животну средину за другу линију метроа од станице „Бежанија” до станице „Миријево”.

На Бежанијској коси планиран је заједнички депо за линије 2 и 3.

Пројектовање депоа је саставни део овог уговора. Рок за завршетак уговора је 25 месеци, како би 2023. године почела изградња друге линије, која треба да буде завршена 2030. године. Почетак изградње прве линије београдског метроа предвиђен је за новембар ове године, а завршетак 2028. године.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПЛОЧА НА ПРОКОПУ ГОТОВА ЗА ДВЕ НЕДЕЉЕ

Укупна дужина друге линије износи 21 километар и обухвата укупно 23 метро станице.

Прве две линије метроа финансираће држава Србија са 4,6 милијарди евра.

– Ове године, тачно 51 годину откако је први пут обећан метро, почињемо да га градимо. Председник Вучић и ми који смо његови сарадници, пре свих министар Мали и ја, који смо задужени за изградњу метроа, припадамо генерацији политичара која завршава оно што је Београду деценијама обећавано. Изградићемо метро, завршавамо обилазницу око Београда, градимо три фабрике за прераду отпадних вода, ширимо трамвајску мрежу и систем БГ воза – рекао је Весић.

АНКЕТА: КОЈИ ВАГОН ЗА БЕОГРАДСКИ МЕТРО ВАМ СЕ НАЈВИШЕ СВИЂА?

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x