ВАГОНИ БЕОГРАДСКОГ МЕТРОА НА ГЛАСАЊУ – КОЈИ ВАМ СЕ НАЈВИШЕ СВИЂА

Вагони београдског метроа стављени су на веб сајт града и грађани ће наредна два месеца одлучивати који вагон би био најбољи за наш метро.

Презентација изгледа вагона за београдски метро одржана је синоћ, након чега је на платоу испред двора емитована 3д пројекција четири вагона под називом „Светлост, снага, слобода и сигурност”.

Гласање ће трајати тачно два месеца, до 15. септембра, када ћемо знати који су дизајн изабрали грађани Београда и како ће у наредним вековима изгледати београдски метро. 

– Пред вама се налазе четири предлога, они су названи симболично „Светлост, снага, слобода и сигурност” јер када Срби и Французи нешто раде заједно онда резултат може да буде оно што је симболишу ове четири речи. Заједно смо гинули у прошлости за слободу Европе, а сада заједно гледамо у будућност и развијамо нашу земљу – истакао је Горан Весић, заменик градоначелника.

ВАГОНИ БЕОГРАДСКОГ МЕТРОА ПРЕДЛОЗИ

ГЛАСАЈТЕ И У НАШОЈ АНКЕТИ

Он је додао да ће ове године Београд остварити сан који траје педесет година јер ће почети изградња београдског метроа. 

ЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЦД 46 – ПОЧЕЛА ГРАДЊА НЕОБИЧНЕ ЗГРАДЕ НА ДОРЋОЛУ (ВИДЕО)

– Скоро да није било градоначелника или функционера Скупштине града који ових педесет година није обећавао изградњу метроа и тако је од 4. децембра 1971. године када је тадашњи градоначелник Београда Бранко Пешић на дан када су отворени Мост „Газела” и Теразијски тунел свечано обећао да ће Београд почети изградњу метроа и железничке станице Прокоп.

За ових педесет година било је времена када је Београд имао пара за изградњу метроа, а било је и оних тешких времена, али очигледно није било ни политичке воље ни знања да се метро гради. Зато ће ова 2021. година остати забележена у историји Београда као година када је Београд почео да гради метро – нагласио је заменик градоначелника.

Радови ће, према најавама, почети у новембру ове године

Француски амбасадор у Србији Жан-Луј Фалкони је изразио задовољство да учествује у представљању нове етапе пројекта „Београдски метро”. 

– „Београдски метро” је већ више година највећи заједнички подухват у односима Србије и Француске. После посете председника Француске Емануела Макрона, који је био у Београду у јулу 2019. године, Француска се обавезала да ће подржати развој овог пројекта кроз експертизу и услуге високог квалитета, као и финансијску подршку. Као што вечерас можемо да видимо, Француска испуњава свој део договора. Бирајући дизајн вагона, Београђани имају прилику да београдски метро заиста учине својим – рекао је Фалкони.

Филип Делер, потпредседник компаније „Алстом” рекао је да му је изузетно драго што је Београд указао поверење овој компанији. 

– Велико нам је задовољство што ћемо учествовати у изградњи београдског метроа. За изградњу ће бити коришћена најсавременија технологија. У односу на традиционалне начине изградње, користићемо нешто другачије моделе како бисмо постигли максималну уштеду енергије и оптимално коришћење инфраструктуре која ће бити изграђена. Дизајн метроа ће такође прибегавати најмодернијим методама – рекао је Делер.  

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x