ДА ЛИ ЋЕ АЛТА КУЛА ОТЕЖАТИ ПАРКИРАЊЕ?

АЛТА КУЛА ПО ТРЕЋИ ПУТ ПРЕД ОЧИМА ЈАВНОСТИ
Извор: Политика Фото: ЗАП

На то су указали грађани који су поднели примедбе на нацрт планског документа према којем уместо Алта банке треба да буде подигнуто пословно-стамбено здање до 100 метара и пословни објекат од 32 метра.

Хроничан проблем с паркирањем у Новом Београду и канализацијом која се услед већих падавина излива додатно ће закомпликовати планирана изградња пословно-стамбеног објекта до 100 метара, укључујући постамент од 15 метара, и пословног здања од 32 метра у Блоку 32. На то су, између осталог, указали грађани који су поднели примедбе на нацрт плана детаљне регулације (ПДР) за тај новобеоградски блок, образлажући их на минулој јавној седници градске Комисије за планове, преноси Политика.

За тај предлог планског документа који предвиђа рушење објекта Алта банке на углу булевара др Зорана Ђинђића и уметности стигло је 100 примедби, од којих је 90 идентичних, речено је на јавној седници на чијем почетку је Марко Стојчић, градски урбаниста и председник Комисије за планове, прокоментарисао да је опет мање људи дошло на седницу у поређењу с бројем примедби које су стигле.

– Деценијама живим преко пута Блока 32 и у последње време је немогуће да у току дана нађете слободно паркинг-место јер их заузму аутомобили људи који раде у том делу града. Канализациона инфраструктура стара је и нема капацитет да прими отпадне воде свих објеката који су саграђени. Чим су падавине обилније, ми се суочавамо с поплављеним улицама. Недостају нам зелене површине и игралишта за децу, а не бетон и стакло – нагласила је Соња Радојевић, док су други питали које бенефите ће житељи тог дела града добити планираном изградњом око 40.000 квадратних метара.

ИДЕЈНО РЕШЕЊЕ НАКНАДНО

Обрађивач плана архитекта Јелена Стојков одговорила је да су потешкоће с паркирањем и саобраћајним протоком изазване и недовршеном изградњом саобраћајница унутар Блока 32 и јавне гараже који су предвиђени другим регулационим планом усвојеним 2000. године. Такође, проблем канализације у Новом Београду је системски и део његовог решења биће изградња канализационе црпне станице „Ушће нова”, за коју су, како се јуче могло чути, издати локацијски услови.

– Ми нисмо подигли капацитете за локацију који су дати ПГР-м, проценат заузетости Блока 32 обухваћеног овим планом смањили смо и прекомпоновали капацитете тако што смо их концентрисали у зони високог објекта – нагласила је Стојковљева, која је у име пројектног бироа „Зап” израдила предлог плана који је наручило и финансирало предузеће „Алта холдинг” из Земуна.

Будући да идејно решење високог објекта још није обелодањено, интересовало нас је то да ли је обавеза инвеститора била да изради идејно решење куле с коначном висином као саставни део нацрта ПДР-а, чији је јавни увид завршен 18. новембра.

– Није обавеза. Идејно решење ће бити накнадно урађено и њега ће верификовати градска Комисија за планове. План је дефинисао максималну висину до 100 метара – одговорила је Стојковљева.

Укупна површина објеката у обухвату ПДР-а Блока 32 с постојећих 51.900 повећава се на 87.600 квадратних метара. Станова којих сада тамо нема биће око 140, што ће на ту локацију населити 400 нових становника, а број запослених ће са 618 скочити на 833.

Политика

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ВРХ ПИЛОНА МОСТА НА АДИ СЕ ПОДИЖЕ 2024.


ДЕТАЉИ ДРУГЕ ФАЗЕ ПРВЕ ЛИНИЈЕ БЕОГРАДСКОГ МЕТРОА

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x