СТАРИ САВСКИ МОСТ НА ПРОШИРЕНИМ СТУБОВИМА

СТАРИ САВСКИ МОСТ НА ПРОШИРЕНИМ СТУБОВИМА
Фото: beoland.com, откупљено решење Мостпројекта са конкурса 2017.

Градски менаџер Београда Мирослав Чучковић изјавио за РТС да ће се нови мост преко Саве градити на конструкцији садашњег моста.

Напомиње да ће се суштински добити на проширеним стубовима постојећег моста два близанца, слично као и у случају Бранковог моста.

Мирослав Чучковић је гостујући у Београдској хроници РТС-а изјавио да није реч о рушењу старог Савског моста, већ о обнови.

„Делови садашњег моста су делови будуће конструкције проширеног капацитета који ће бити дупли“, истиче Чучковић.

„У време када је прављен Бранков мост он је прављен тако што је старом мосту прилепљен овај који има дупли капацитет и то ће се десити и у овом делу Београда“, истиче Чучковић.

Чучковић наводи да није могуће да се нови мост направи са леве или десне стране старог.

Лук оригиналног моста у проширеној верзији Мостпројект 2017.

„Пре свега зато што у блоку 18 имамо изградњу метроа. У блоку 18 је предвиђена једна станица, испод Саве тунелска цев, излази код споменика Стефану Немањи и наставља ка Славији“, каже Чучковић.

Приступне саобраћајнице мосту, са кружним токовима Фото: Просторни план подручја посебне намене Београда на води/Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Сами прилази, додаје, са Новог Београда ће долазити том мосту на квалитетнији начин. „Једним кружним током ће претприступна саобраћајница бити дефинисана“, наводи Чучковић.

На конкурсу за мост пре пет година најсличније решење о проширеним капацитетима моста дао је откупљени рад Мостпројекта.

Инжењери су предложили три међусобно повезане конструкције са постојећом оригиналном челичном конструкцијом моста у средини, која је ојачана са још две решетке на обе стране.

Остало је питање да ли ће и лучна конструкција бити задржана или ће се ипак градити по првонаграђеном решењу са конкурса.

РТС, Београдске, sybvanbreda.com, beoland.com

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

МОСТ ИЗМЕЂУ НОВОГ БЕОГРАДА И АДЕ ЦИГАНЛИЈЕ У ДВЕ ВАРИЈАНТЕ

КРЕДИТ ЗА РУШЕЊЕ СТАРОГ И ГРАДЊУ НОВОГ САВСКОГ МОСТА

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x