1. мај у Београду – после протеста наступила тишина

Упркос хладном ветру и најављеној киши, јутрос је било излетника на Кошутњаку, Авали, Звездарској шуми, Ади Циганлији. Ове године, због Ускрса на уранак изашло мање породица с децом него током ранијих година. Из хитне помоћи саопштили да је ноћ протекла мирно.

ПРОТЕСТ ОД ТРГА РЕПУБЛИКЕ ДО СЛАВИЈЕ

Уз приметан изостанак синдиката, Београдом је данас прошетао првомајски протест. „Слобода, једнакост, солидарност“, главна је парола која се током преподнева чула у центру града. Више десетина грађанки и грађана, прошетало је од Трга републике до Славије, симболично завршавајући протест код споменика Димитрију Туцовићу. Као главни разлог за протест, организатори су навели кршење радничких права у Србији.

„Радничка права су под сталним нападом већ више од 25 година. Незапосленост је у константном порасту, а положај оних који имају посао све је несигурнији. Велики део становништва је осиромашио, док је богатство које смо заједно изграђивали током социјализма сада приватизовано и концентрисано у рукама неколицине привилегованих. Нашим новцем из заједничког буџета се субвенционишу приватни инвеститори који отварају мало, слабо плаћених и несигурних радних места. Пензије и социјална заштита су под ударом, док су здравство и школство све недоступнији сиромашнијим слојевима. Жене и мањинске групе су посебно угрожене. 

Организатори протеста су Леви самит Србије, као и неколико сродних организација. Поред њих, венце венце су положили и представници Левице Србије, СПС, као и Комунистички савез омладине Југславије.

БЕОГРАДСКЕ УЛИЦЕ ПУСТЕ

Читав дан у Београду влада несвакидашња тишина. Празници су испразнили град, па тек понеко возило прође централним градским улицама. Градски превоз фунционише по недељном реду вожње.

 

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x