КРЕДИТ ЗА РУШЕЊЕ СТАРОГ И ГРАДЊУ НОВОГ САВСКОГ МОСТА

БЛИЖИ СЕ РУШЕЊЕ СТАРОГ И ИЗГРАДЊА НОВОГ САВСКОГ МОСТА

Србија се за уклањање Старог савског моста у Београду и градњу новог челичног лучног моста преко Саве задужује за готово 80 милиона евра, предвиђено је Предлогом закона о потврђивању уговора о кредиту који је стигао пред посланике Скупштине Србије, пише Н1 инфо.

Уговор о кредиту до износа од 79,9 милиона евра Влада Србије склопила је са групацијом БНП Парибас, а кредит је осигуран код Кинеске увозно извозне финансијске корпорације.

Каматна стопа под којом се Србија задужује је еурибор, плус маржа од 1,05 одсто, а уговор о кредиту склопљен је, наводи се у предлогу закона, 30. новембра 2021. године.

Како преноси Н1, цена целог посла је 94 милиона евра, а то је износ који ће бити плаћен извођачу радова – компанији Пауер Чајна Интернешенел Груп Лимитед из Пекинга.

„Зајмопримац ће све износе позајмљене у оквиру кредитног аранжмана користити за финансирање до 85 одсто уговорене цене“, прецизира се у закону.

Приче о његовом уклањању, па потом и премештању на другу локацију трају откако је почео да ниче „Београд на води“.

Сценарија је било разних, наводи Н1, од тога да се мост сели у парк на Ушћу, преко конзервирања моста у неколико делова, па до помињања насеља Борче и Крњаче као нових одредишта.

Градска власт је 2019. наводно чак спровела и анонимну анкету у намери да одлучи о судбини Старог моста преко Саве и по тој анкети грађани су „изгласали“ да се „Стари савски мост смести у парк на Ушћу“.

НОВИ МОСТ ДОБИО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ОД МИНИСТАРСТВА ЗА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ

Министарство заштите животне средине дало сагласност на студију о процени утицаја овог пројекта на животну средину током пролећа 2021..

Према Закону о процени утицаја на животну средину, Студија о процени утицаја и сагласност на студију о процени утицаја саставни су део документације која се прилаже уз захтев за издавање одобрења за изградњу или уз пријаву почетка извођења пројекта.

Носилац пројекта дужан је да са изградњом отпочне у року од две године од дана пријема одлуке о давању сагласности на студију о процени утицаја.

РУШЕЊЕ ОБЈЕКАТА НА НОВОБЕОГРАДСКОЈ СТРАНИ

Прошле године је срушено неколико објеката око прилаза мосту са новобеоградске стране, што је тада протумачено као припрема за изградњу.

На тој страни би требало према Просторном плану да се изгради велики кружни ток у који би се уливале приступне саобраћајнице са Новог Београда.

СНИМАК ИЗ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ

Н1, Београдске, Беоинфо,

ЧИТАЈТЕ И:

РАСПИСАНА ЈАВНА НАБАВКА ЗА УКЛАЊАЊЕ ПЕРОНА И КОЛОСЕКА СТАНИЦЕ ТОПЧИДЕР

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x