ПРОШИРЕЊЕ ТЕХНИЧКИХ ФАКУЛТЕТА У ЧЕТИРИ ФАЗЕ

ПРОШИРЕЊЕ ТЕХНИЧКИХ ФАКУЛТЕТА У ЧЕТИРИ ФАЗЕ

Фото: Урбанистички пројекат

Према Урбанистичком пројекту који је на јавном увиду, проширење техничких факултета и ЕТФ-а реализоваће се кроз четири фазе.

Пројекат измењен у односу на идејно решење које је победило на конкурсу, па тако не предвиђа изградњу и две куле, већ ће зграда Машинског факултета добити надоградњу у дворишном делу, а Државни архив Србије доградњу.

Годинама запуштен простор између зграда техничких факултета требало би да оживи након реконструкције и изградње нових капацитета.

Аутори пројекта из 4MIND-a су објекте разрадили кроз две линије комуникације – између факултета, која је намењена студентима и која је примарна, као и парковску осовину на потезу Парк Ћирила и Методија – Мали Ташмајдан.

Тако би осим студената у будућности и грађани могли да користе овај јавни простор у културно-историјски значајној целини.

Предвиђа се изградња једноетажне подземне гараже са 205 паркинг места која треба да опслужи окружење и растерети од аутомобила. Улазиће се из Карнегијеве улице, пошто је терен денивелисан, у паду према Машинском факултету. На површини ће додатно бити обезбеђено још 15 паркинг места, што ће са постојећим укупно имати 345 позиција за паркирање.

Из правца Рузвелтове улице је новопројектовани плато, који добија карактер главног улаза, док стаклене површине, прозрачни холови наткривени закошеним кровом који је истовремено и парковска површина чине основну градацију објекта.

НАЈИЗВОДЉИВИЈЕ РЕШЕЊЕ

Узимајући у обзир затечене зграде и волуметријска ограничења, предложено решење је најизводљивије, наводи се у Урбанистичком пројекту.

Нови објекат ће уз очување идентита суседних објеката имати препознатљивост, кроз савремен архитектонски језик и употребу материјала.

Поред припремних радова, интервенције у предметној парцели ће се одвијати у четири фазе.

ЧЕТИРИ ФАЗЕ ПРОШИРЕЊА

Фаза 1: Обухвата изградњу новог објекта подразумева изградњу новог објекта Електротехничког факултета повезаног са објектом техничких факултета.

Реконструкцију свих постојећих објеката који долазе у контакт са новом изградњом. Фасаде Техничко-металуршког факултета у складу са планираном нивелацијом терена.

Фаза 2: Надоградња објекта Техничко-металуршког факултета (друге, треће и четврте етаже у дворишном делу). Изградња павиљонског објекта у залеђу Универзитетске библиотеке ,,Светозар Марковић“.

Фаза 3: Изградња трафо станице

Фаза 4: Доградња павиљона-везе са Државним архивом Србије, која ће се реализовати по изградњи трафо станице, док ће Идејно решење бити предмет засебног урбанистичког пројекта када се стекну услови.

Изградњом свих наведених капацитета у бруто грађевинкој површини од преко 34 хиљаде квадрата, бруто површина техничких факултета укупно надземно и подземно ће бити више од 146.000 м2.

Захтев за потврђивање Урбанистичког пројекта поднео је „4 MIND” д.о.о. из Београда, у име инвеститора Република Србија – Министарство просвете, науке и технолошког развоја, са седиштем у Београду.

Беоинфо

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ИНВЕСТИТОР ЗГРАДЕ НА ПРОКОПУ ГРАДИЋЕ КОМПЛЕКС НА НОВОМ БЕОГРАДУ

ХОТЕЛ У КАРАЂОРЂЕВОЈ УЛИЦИ ДОБИО ФАСАДУ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x