УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА И БРОЈНИ ПЛАНОВИ

УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА

Скупштина Града Београда усвојила је на седници измењену Одлуку о буџету за 2022. годину, као и читав пакет одлука из области финансија, укључујући и ребалансе програма пословања за градска јавна предузећа.

Како је на седници образложио заменик градоначелника Горан Весић, разлог доношења ребаланса буџета јесте у повећаним приходима, односно у томе што се буџет планира конзервативно или са најмање могућим очекиваним приходима. 

– Када је рађен буџет за ову годину крајем прошле, нисмо знали да ли ће бити рестрикција у раду привреде због пандемије нити да ли ће сви успети да задрже радна места, због чега смо планирали конзервативнији буџет. Како није било тога захваљујући превасходно великој борби Града Београда, већ у јануару смо видели да имамо повећане приходе.

– Пред вама је ребаланс буџета, који је „тежак” скоро 166 милијарди динара, односно 1,411 милијарди евра.

То је највећи буџет у историји нашег града. Буџет Града повећан је, дакле, за око 3,1 одсто, односно 4,599 милијарди динара. Буџети градских општина повећани су за 7,1 одсто, односно укупно ће градским општинама бити пребачено нешто мало више од милијарду динара – истакао је Весић. 

УСВОЈЕНИ ПЛАНОВИ – ПАРКОВИ И ПРОСТОРИ ЗА КУЛТУРУ

Одборници су на седници усвојили Предлог измена и допуна Плана генералне регулације грађевинског подручја седишта јединице локалне самоуправе – Град Београд (Целина I-XIX) – (I Фаза – 2. етапа).

Заменик градоначелника Горан Весић је истакао да је сазив скупштине омогућио да се Ада Хуја или Велико ратно острво прогласе за паркове, такође и све међублоковске површине на Новом Београду, док је „Шећерана” проглашена простором за културу.

– Данас смо заштитили све отворене блоковске површине на Новом Београду, да нам се не би десио поново Блок 37. Тај блок ће за десетак дана коначно постати градска парцела, али смо зато морали да преговарамо са инвеститором  – указао је Весић.

Главни градски урбаниста Марко Стојчић истакао је да реч о плану из 2016. године, који је заслужан за буђење грађевинске индустрије у престоници.

– Ова тачка дневног реда је можда и најзначајнија тачка данашњег заседања, јер се односи на ажурирање свега што смо радили претходних шест година. Такође ће бити усвојене неке мере рестриктивног типа које ће пооштрити критеријуме градње, посебно на општинама Нови Београд и Врачар – навео је Стојчић.

На дневном реду је било и одлагање Плана регулације подручја центра Бановог брда.

– Разлог је једноставан, наиме постоје поједине нејасноће одређеног броја грађана, те примедбе на овај план због чега смо одлучили да повучемо план како би сви били задовољни.

Такође је пред одборницима и Предлог одлуке о стављању ван снаге Одлуке о изради плана детаљне регулације подручја између улица Стјепана Филиповића, Драгана Манцеа и главне железничке станице Београд центар.

Договорено је са становницима насеља Стјепан Филиповић да се од тог пројекта који обухвата зелену косину изнад станице Прокоп и испод поменутог насеља одустане и прилагоди становницима тог насеља – казао је Стојчић.

Такође је усвојен и План детаљне регулације блока између улица Немањине, Светозара Марковића, Краља Милана и Краља Милутина, градске општине Савски венац и Врачар.

ЗГРАДЕ КОД МАЊЕЖА ЋЕ БИТИ САЧУВАНЕ

Стојчић је подсетио да је расписивањем јавног конкурса дефинисано неколико решења за уређење тог дела града. 

– План треба да регулише третман Славије, који није завршен, као и третман објеката који имају статус културног наслеђа, тачније који се налазе прекопута парка Мањеж и који ће апсолутно бити сачувани – најавио је градски урбаниста.

Усвојена је Одлука о изради плана детаљне регулације за део блока између улица Ужичке, Крајишке, Качаничке, Иличићеве, Градска општина Савски венац, као и Одлука о изради измена и допуна Плана детаљне регулације насеља Алтина 2 у Земуну, за Блок 30.

Усвојена је и Одлука о стављању ван снаге Одлуке о изради плана детаљне регулације подручја железничке станице Макиш, као и Одлуке о измени и допуни Одлуке о плану детаљне регулације подручја железничке станице Макиш. 

Београд преузима КУД „Лола”

Одборници Скупштине града донеће данас одлуку да Град Београд преузме оснивачка права Културно-уметничког друштва „Лола Рибар”, изјавио је Горан Весић, заменик градоначелника Београда, гостујући у јутарњем програму ТВ Хепи.

– Данас оснивамо установу културе – Академско културно-уметничко друштво „Иво Лола Рибар”. Срећан сам што ће Београд од данас добити своје фолклорно друштво, чиме је обезбеђена будућност овог друштва у коме игра на стотине младих. У Београду се фолклором бави више десетина хиљада младих људи. Многи од културно-уметничких друштава једва састављају крај са крајем, посебно у време пандемије. Зато ће Град преузети „Лолу” – рекао је Весић.

  • ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ДЕЛТА АУТО САЛОН ГРАДИЋЕ СЕ НА НОВОМ БЕОГРАДУ

НОВИ ХОТЕЛ НА ТОШИНОМ БУНАРУ

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x