СПОМЕНИК ДЕСПОТУ СТЕФАНУ ОТКРИВЕН. ПОЗНАТО КОЛИКО КОШТАО

СПОМЕНИК ДЕСПОТУ СТЕФАНУ ОТКРИВЕН. ПОЗНАТО КОЛИКО КОШТАО

 

Споменик деспоту Стефану Лазаревићу свечано је данас откривен на скверу између улица Гундулићев венац, Дринчићеве, Палмотићеве и Булевара деспота Стефана у оквиру манифестације „Дани Београда”.

Горан Весић је рекао да подизање споменика деспоту Стефану Лазаревићу враћа српски средњи век у колективно памћење нашег народа и да се поново не стидимо своје историје.

– Српски средњи век је један од наших најзначајнијих и најблиставијих тренутака које смо имали у историји. Ми, нажалост, немамо ниједног српског средњовековног владара на новчаници и понашали смо се до скоро као да српски средњи век није постојао. То је ове године прекинуто подизањем споменика Стефану Немањи, а данас и деспоту Стефану Лазаревићу. Данас имамо десетине градова у Србији који желе да подигну споменик некоме од Немањића, онима који су заслужни за њихове градове – истакао је заменик градоначелника.

СПОМЕНИК ДЕСПОТУ СТЕФАНУ
СПОМЕНИК ДЕСПОТУ СТЕФАНУ

Он је најавио подизање још неколико споменика – краљу Александру, Бранку Пешићу, Дијани Будисављевић, Јовану Јовановићу Змају, Милошу Црњанском, Васку Попи, Меши Селимовићу.

СПОМЕНИК ДЕСПОТУ СТЕФАНУ КОШТАО 18,2 МИЛИОНА ДИНАРА

 

– То коме све подижемо споменике јасно говори колико смо мало водили рачуна о нашој историји. Има примедаба на подизање овог споменика, неке су естетске природе јер свако има право на своје гледање уметничког дела, рекао је Весић.

Овај споменик је извајао наш најбољи вајар Светомир Арсић Бaсара, а споменик је коштао 18,230 милиона динара, од чега око 3,230 милиона износи хонорар који је дат вајару и око 15 милиона само вајање споменика. Поређења ради, спомeник Бориславу Пекићу на Цветном тргу коштао је око 20 милиона динара. То говори о томе да нам је важна култура сећања, те да се наш град развија – рекао је Весић и захвалио свима који су учествовали у подизању споменика, као и онима који су подржали да деспот Стефан Лазаревић добије споменик.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ: НОВИ ТРГ У БЛИЗИНИ СЛАВИЈЕ

СПОМЕНИК ДЕСПОТУ СТЕФАНУ

Министар спољних послова Никола Селаковић истакао је да је данашњи дан празник за Београд, али и да је пре 154 године наша престоница постала слободан град. 

– Деспот Стефан је од пограничне угарске вароши направио капију Балкана. Његов биограф Константин Филозоф поредио је деспотов Београд са Јерусалимом. Србија је тада била највећи појединачни произвођач сребра у Европи, које је тада било главно платежно средство – истакао је Селаковић.

Споменик су открили заменик градоначелника Београда Горан Весић, председник Скупштине града Никола Никодијевић, министар спољних послова Никола Селаковић и председник општине Стари град Радослав Марјановић.

Откривању споменика присуствовали су и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, главни урбаниста Марко Стојчић, секретар за културу Иван Карл, секретар за комуналне и стамбене послове Никола Ковачевић и директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић.

 

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x